Annons

Traditionell krämarmarknad med färskt godis och våfflor

BROMÖLLA. Krämarmarknad är en återkommande tradition under Bromölladagarna. Det är dessutom en mycket uppskattad tillställning som ger folk möjlighet att strosa utmed Storgatan i sin egen takt och kanske göra ett och annat fynd.
Bromölla • Publicerad 6 augusti 2001

Doften av nygräddade våfflor, grillade korvar och färska munkar lägger sig över Bromöllas centralare delar. Flera står i kö för att få köpa rosa sockervadd som säljaren snurrar upp på en smal pinne av trä. Lite längre bort hörs dansbandsmusik. – Keep searching, lyder den engelska texten till musiken. – Fortsätt att leta, i svensk översättning, blir nästan en uppmaning till krämarmarknadens besökare. Här kan man gå och strosa i sin egen takt. Hälsa på bekanta och utbyta några ord. Köpa färskt godis eller slå till på en färgglad T-shirt eller några afrikanska statyer i mörkt trä. En grupp människor står samlade kring Tobias Emtsjö när han försöker bygga ett torn på en minut. han lyckas få ihop 27 centimeter innan tornet rasar. – Det blev lite svårt på slutet, säger han när Annie Andersson ber honom fylla i några uppgifter på en lapp. Annie Andersson tar tid på alla som vill komma och bygga ett torn av klockaskar som fyllts med sand. – Dom får en minut på sig och den som bygger högst torn får en klocka i pris, förklarar Annie. Lördagens rekord ligger på hela 70 centimeter. Frida Håkansson vill ha en färggrann fläta á la Sydamerika. Med flinka fingrar har Pedro snart lagt alla trådar tillrätta. Men det ser ut att vara ett pillergöra. Några dockor visar hur resultatet av mödan kommer att se ut. Att sälja bockar och stjärnor av halm kan väl knappast vara det lättaste i augusti. Nils Henrik Samuelsson från Tomelillatrakten håller inte med. Han reser runt på marknader sommartid och marknadsför sitt julevenemang. – Jag har sålt lite grejer i Bromölla också, bland annat en julbock. Det är genuint hantverk som jag och min fru har tillverkat, säger Nils Henrik. eva.holmestig @kristianstadsbladet.se

Av Eva Holmestig 0456-29000
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons