Tunga S-namn fattar klubban i utskotten

Ny politisk organisation i Bromölla gör att de flesta nämnderna är borta. Däremot finns det tre utskott under kommunstyrelsen och det blir tre Socialdemokrater som tar hand om ordförandeklubborna i dessa. Utskott där kvinnorna är underrepresenterade.
Bromölla • Publicerad 15 januari 2011
Stig Johansson. Bild: privat
Stig Johansson. Bild: privatFoto: 
Elisabeth Stenberg. Bild: Lars Ottosson
Elisabeth Stenberg. Bild: Lars OttossonFoto: 
Åke Hammarstedt. Bild: Lars Ottosson
Åke Hammarstedt. Bild: Lars OttossonFoto: 

Efter valet den 19 september var det oklart hur Bromölla kommun skulle styras. S hade förlorat sin majoritetsställning och Sverigedemokraterna var kommunens tredje största parti med drygt 16 procent av rösterna.

I oktober kom så beskedet att det skulle bli ett valtekniskt samarbete över blockgränserna. (S) alliansen var född. Ordförandeposterna skulle delas upp mellan S och Alliansen. Då bestämdes bland annat att Socialdemokraterna skulle få alla ordförandeposter i kommunstyrelsens tre utskott.

Den trojka som kommer att leda utskotten blir de två tunga namnen Åke Hammarstedt och Elisabeth Stenberg samt Stig Johansson. Den sistnämnda tar därmed ett steg upp. Förra mandatperioden satt han som vice ordförande i miljö- och byggnämnden och nu blir han ordförande för samhällsbyggnadsutskottet.

– Det finns ett intresse för dessa frågor från min sida, säger han och tillägger att valet föregåtts av en nomineringsprocess.

Moderaterna tar hand om vice ordförandeskapet i alla utskott medan övriga allianspartier får nöja sig med var sin ledamot sammanlagt i de tre utskotten.

Sverigedemokraterna kommer att sitta med en ledamot i varje utskott. Under valen framförde SD inga krav på att få vare sig ordförande- eller vice ordförandeposter.

Noterbart är att könsfördelningen bland ledamöterna i utskotten inte är särskilt jämställd. Bara fyra av 15 ordinaire ledamöterna är kvinnor.

Roger Bing
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.