Tunnbybälgarna bjöd på traditionsenlig fest

Tunnbybälgarnas traditionsenliga dragspelsfest på långfredagen firar 25-årsjubileum i år. Klubben själv fyller 35 år och har plats för fler medlemmar.
Bromölla • Publicerad 21 mars 2008
Dragplåstret Alf Hågedal. Bild: Ronnie Smith
Dragplåstret Alf Hågedal. Bild: Ronnie SmithFoto: 

Det är så gott som fullsatt i salongen framför Humlescenen när den cirka tre timmar långa dragspelsfesten börjar på långfredagen.

- Ja, trots vädret är det väldigt välbesatt, säger Lennart Kroon, initiativtagare till den 35 år gamla klubben.

Kristianstadsbladet får en pratstund med honom bakom scenen, där musikerna kommer och går mellan programpunkterna.

- Vi har ett mycket varierat och brett program, säger han och berättar att årets dragplåster är dragspelsvirtuosen Alf Hågedal och hans Hot Quartet.

Han har gästat Tunnbybälgarna tidigare, dels på långfredagskonserten, dels på bälgträffen i Degeberga.

Enligt Lennart Kroon har intresset för dragspelsmusik breddats sedan klubben bildades.

- Det finns ett bredare intresse än intrycket man får av utbudet på radio och tv. Det har funnits en kärnpublik hela tiden, men intresset har breddats till yngre grupper och även till damerna. Vi har sex damer i orkestern idag och de senaste anslöt sig för bara ett par år sedan, men tre damer har varit med i alla 25 åren, berättar han.

En annan förändring som skett med åren är att dragspelen har förbättrats.

- De moderna dragspelen ger fantastiska möjligheter. De har ett register som spänner från höga flöjttoner till djupa bastoner. Det gjorde inte de gamla. Dessutom förekommer arrangerad musik i en helt annan omfattning än förr och det bildas fortfarande nya klubbar, säger Lennart Kroon.

Han har många minnen från de gångna åren. Ett är när Tunnbybälgarna i början av 90-talet fick representera Sverige på en dragspelsfestival med deltagare från hela Europa i Tyskland.

- Och vi kom trea, berättar han stolt.

Klubben besöker varje år flera olika festivaler, så även i år.

- Den största är Ransäterstämman, men den kolliderar med Äröstämman i Danmark, dit vi är inbjudna till 30-årsjubileet, förklarar Lennart Kroon.

Innan han återvänder till konserten ber han om en tjänst.

- Skriv gärna att vi har plats för fler och gärna ungdomar, säger han.

Peter Maunula

044-18 55 53peter.maunula@kristianstadsbladet.se

SAXO
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.