Tv-spel breddar bibliotekets utbud

Bromölla folkbibliotek har fått en egen tv-spelshörna. Ett sätt att bredda utbudet och samtidigt locka nya besökare till bibblan.
Bromölla • Publicerad 13 mars 2013
Maja Lang, Agnes Molldén och Helga Bjarkadóttir besöker tv-spelshörnan på biblioteket då och då.
Maja Lang, Agnes Molldén och Helga Bjarkadóttir besöker tv-spelshörnan på biblioteket då och då.Foto: Bosse Nilsson

Den låga vintersolen är vacker, men något irriterande. Dess strålar slår rakt in genom glasrutorna på bibliotekets västra sida och landar i tv-spelshörnan.

På skärmen pågår en dubbelmatch med en aning ovanlig konstellation spelare. Björn Borg spelar mixeddubbel och möter bland annat Maria Sharapova som föddes fyra år efter att Borg slutat med proffstennisen. Men i tv-spelsvärlden är allting möjligt.

Invigdes under lovet

Agnes Molldén styr Maria Sharapova och Maja Lang har kontroll över Ana Ivanovic. Det går väl så där. Ett par poäng vinner tjejerna, men Björn Borg och hans partner tar hem matchen.

– Jag är alltid samma spelare, Maria Shara... vad hon nu heter, säger Agnes Molldén,

– Och jag är alltid Ana Ivanovic, säger Maja Lang.

Tv-spelshörnan invigdes under sportlovet och då var det trångt kring kontrollerna. 40–50 barn var på plats. Sedan dess har besöksantalet varit betydligt lägre och den som vill spela Wii eller X-box 360 lär inte behöva köa. Under sportlovet började biblioteket även att låna ut tv-spel.

– Vi vill utöka mediabeståndet och bredda oss. Tanken är att vara ett kulturhus, säger Alexander Magnusson, barn och ungdomsbibliotekarie.

Tv-spelshörnan är öppen mellan klockan 15 och 18 på vardagar och på lördagar mellan 10 och 14.

– Målgruppen är inte bara ungdomar utan även barnfamiljer och pensionärer, säger Alexander Magnusson.

Läs mer: Senare i veckan kommer del 2 i Tv-spel i Bromölla. Då blir det något stort.

Lisa Kronnoje@kristianstadsbladet.se
Roger Bing
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.