Tv-spel i format större

Tv-spelen flyttar in i den stora salongen i Bromölla. Filmpalatset förbereder just nu att lansera ett spelformat där upplevelsen ska vara större än normalt. Snart kommer biografen arrangera ett öppet hus för att få åsikter utifrån.
Bromölla • Publicerad 14 mars 2013
Melvin Olsson och Albin Olsson testade att spela bilspel.
Melvin Olsson och Albin Olsson testade att spela bilspel.Foto: 
Foto: 
”Hur häftigt som helst”. Josefine Nilssons figur Chun-Li gör upp med Zangeif i en match i Streetfighter.
”Hur häftigt som helst”. Josefine Nilssons figur Chun-Li gör upp med Zangeif i en match i Streetfighter.Foto: Bosse Nilsson

I biofoajén hörs ljudet från tjutande motorer och skrik­ande bromsar. På den tudelade filmduken syns två sportbilar som trycks ner mot den gråmelerade racing­banan i jakten på att hinna först till mållinjen. En av bilarna balanserar nära skyddsräcket medan den andra håller en fin linje genom kurvorna.

– Kanske ska vi sänka ljudet lite, säger Daniel Ristovski till Thomas Jönsson som driver Filmpalatset.

Motorerna tjuter, broms­arna skriker och bilarna far fram i hög fart. Längst fram bara några meter från den 12 x 6 meter stora duken sitter Melvin Olsson och Albin Olsson med varsin tv-spelskontroll i händerna. Jätteroligt, är deras betyg.

– Det blir mer verkligt än när man spelar hemma, säger Albin Olsson.

Medelålders pojkes dröm

Thomas Jönsson berättar att idén att köra tv-spel kläcktes av Daniel Ristovski som sedan många år jobbar på biografen.

– Det är ju en medel­ålders pojkes vildaste dröm att sitta här och spela spel. Jag tror vi är bland de första i Sverige som provar det, säger Daniel Ristovski.

Idén gick till handling. En Playstationkonsol kopplades till biografens 4K-projektor och plötsligt förvandlades salongen till en jättelik spelhall. En breddning av företaget berättar Thomas Jönsson, men filmen kommer alltid att prioriteras som nummer ett.

– Det ska inte konkurrera med vår huvudsysselsättning utan vara ett komplement, säger han.

Vill satsa på event

En tanke som finns nu är att grupper, till exempel möhippor, födelsedagar och företagsevent, ska kunna hyra in sig för att spela tv-spel i ett större format.

– Formerna är inte klara utan man får känna sig fram. Vi kommer att ha ett öppet hus den närmaste tiden. Då kan vi höra vad folk tycker och utveckla det efter det, säger Thomas Jönsson.

Spel på filmduken lockar inte bara de yngre spelarna. Mathias Gerdin, som mest spelar rollspel och äventyrsspel, testar bil­spelet och Streetfighter. Hur häftigt som helst, upprepar han. Josefine Nilssons favoritspel är Call of Duty och efter att ha blivit mamma har hon fått anpassa sitt spelande.

– Jag spelar när barnen lagt sig, säger hon

De väljer varsin figur, Mathias Gerdin styr Zangeif och Josefine Nilsson är Chun-Li, och gör upp i en match i Streetfighter. Sparkar och slag haglar innan en av dem står som segrare.

– Att spela på detta sätt är helt sjukt. Det är hur häftigt som helst, säger Mathias Gerdin igen.

Lina Campbell
Roger Bing
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.