Unga dramatalanger spelar för skojs skull

BROMÖLLA. De är unga, inte ens tonåringar. De gillar att synas, att spela roller och att apa sig. De går alla på Comas barndramagrupp en gång i veckan. Idag lördag, ger de sitt första dramastycke för publik under Humleskolans Öppet hus.
Bromölla • Publicerad 17 november 2001

Lär dig att uttrycka dig medvetet med kroppen, med klara och tydliga rörelser. Lika tydlig och klar ska rösten vara. Lev er in i olika situationer och människor, samarbeta utanför och på scenen. Koncentrera dig och var avspänd. På samma gång. Det är mycket att hålla reda på om man går i Comas dramagrupp. Det viktigaste är dock att ha roligt. Och det verkar de ha, Ros-Mari Johanssons unga skyddslingar i barndramagruppen. De har bara träffats sex gånger, men pjäsen Skoj i skolan som de spelar upp idag på Humleskolan, sitter där. Nästan. – Det är svårast att veta när man ska säga sina repliker, tycker Rebecca Lennartsson med kepsen käckt på svaj. Eftersom bara en av gruppens tio medlemmar är kille, får några tjejer hoppa in och spela killar. Det verkar de inte ha något emot och de är fullständigt eniga om att de vill fortsätta med drama och teater. Drömmar har de alla gott om. – Jag vill bli skådespelerska, säger Rebecka Molldén med intensiv beslutsamhet. Medspelaren Anna Nordin satsar hellre på regissörsyrket. – Det är roligt att spela teater, men att regissera är ännu roligare, tycker hon. Detta är första terminen som Coma har någon barndramagrupp. Ledaren Ros-Mari Johansson är nöjd med sina adepter och tror att satsningen, som mest var på prov denna terminen, kommer att fortsätta. – De vill ju det, säger hon och sveper med handen över ungdomarna i källarlokalen på Tians väg. Så är det dags att finslipa lite på replikerna, att försöka träna in när vem ska komma in i ”klassrummet” och när vem ska lämna det. Pjäsen är byggd kring små enkla skämt som levereras precis så käckt som de ska. Det finns säkert en och annan i rummet som vi kommer få se mer av framöver. asa.carlsson @kristianstadsbladet.se

Av Åsa Carlsson 0456-29000
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.