Uppfostran handlar om möjligheter

I en utbildning med rubriken "Barnuppfostran i olika kulturer" lockar Ingela Olsson från Helsingborg fram igenkännande skratt. Hon föreläser för kommunens pedagoger.
Bromölla • Publicerad 12 februari 2008
Igår och idag föreläser Ingela Olsson för kommunens pedagoger under rubriken "Barnuppfostran i olika kulturer, synen på barn utifrån kultur och religion". Bilder: Emilia Olofsson
Igår och idag föreläser Ingela Olsson för kommunens pedagoger under rubriken "Barnuppfostran i olika kulturer, synen på barn utifrån kultur och religion". Bilder: Emilia OlofssonFoto: 
Ingela Olsson har varit chef på Invadrarbyrån i Helsingborg och hon har gett ut tre böcker.
Ingela Olsson har varit chef på Invadrarbyrån i Helsingborg och hon har gett ut tre böcker.Foto: 

- Det viktigaste i mötet med andra människor är att känna sig själv, säger Ingela Olsson.

Hon poängterar att alla människor, var man än kommer ifrån i världen, ser sig själva som normala och betraktar andra som en del av en annan kultur.

Det viktiga, menar hon, är att bli medveten om hur den kultur ser ut som man själv tillhör och att vara öppen för andra synsätt.

- Vi svenskar utgör en promille av världens befolkning. 60 procent av världens befolkning bor i Asien. Okej, det finns andra sätt att se på saker. Ingela Olsson framhåller att barnuppfostran handlar om att ge sina barn möjlighet att klara sig i livet. Det är något som förs över från generation till generation och det tar tre generationer att ändra invanda mönster.

Hon jämför med den stora emigrationen till Amerika. Mellan 1850 och 1930 flydde över en miljon människor från Sverige till USA av ekonomiska, politiska och religiösa skäl.

Många slog sig ner i svenskbygden Minnesota och första generationen var noggranna med att bevara hemlandets språk och levnadssätt. Deras barn lärde sig tala engelska flytande men de flesta gifte sig inom sin egen grupp. Först de som föddes i tredje generationen anpassade sig till det omgivande samhället i USA. Ingela Olsson framhåller att många de grundvärderingar, som föräldrar i Sverige lär ut till sina barn och ser som självklara, har sitt ursprung i 1800-talets jordbrukarsamhälle. Hon är 40-talist och konstaterar att det som ansågs viktigt i slutet av 1800-talet har förts vidare genom generationerna och fram till idag.

- Vi är barnbarn till Sveriges fattiga småbönder. Vi har upplevt fattigdom, åtminstone genom öronen. 1880 hade Sverige en befolkning som till 98 procent levde på landsbygden. Människor bodde i små stugor och det var oerhört fattigt. Det föddes i genomsnitt 12,5 barn per familj, barndödligheten var 20 procent och dödliga epidemier härjade, säger Ingela Olsson.

Arbetets betydelse, det är fult att vara lat, planera, lagra, hålla avtal, tyst samtalston, avstånd till den man talar med, göra rätt för sig, söka samförstånd och andra principer i barnuppfostran kommer därifrån. Nu, konstaterar Ingela Olsson, sker en förändring.

- Vi 40-talister har gjort annorlunda saker. Vi har gjort klassresor, läst på universitetet, rest, haft annorlunda kläder och ätit annorlunda mat. Våra barn och barnbarn ändrar sina värderingar. Det är en jätteförändring på gång som vi är mitt uppe i.

Jerker Hagman

0456-29 000

jerker.hagman@kristianstadsbladet.se

SAXO
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.