Upphandling om platser för barn på flykt överklagas igen

Bromölla kommun beslutade förra året att ta emot ensamkommande flyktingbarn. En upphandling om sex omsorgsplatser, där sex olika företag var med i anbudsgivningen, genomfördes.
Bromölla • Publicerad 28 januari 2011

Bromölla kommun beslutade att ge avtalet till Grödbygården, som är ett privat behandlingshem för familjer. Men beslutet godtogs inte av Attendo individ och familj.

De ansåg att upphandlingen inte utförts enligt lagen om offentlig upphandling och överklagade till förvaltningsrätten, som beslutade om en överprövning.

En ny upphandling gjordes där Attendo individ och familj gavs uppdraget. Men nu har Grödbygården överklagat det nya beslutet och upphandlingen är ännu en gång en rättslig fråga.

Attendo individ och familj påpekade i sin överklagan att det begåtts allvarliga fel i anbudsutvärderingen och att kommunen räknat fel när de utrett priserna.

Sedan utvärderingen gjorts om anser nu Grödbygården att kommunen räknat fel. Då behandlingshemmet erbjuder två olika behandlingar beroende på individen menar de att kommunen skulle tagit genomsnittspriset av de två. Då hade det lokala företaget varit det billigaste alternativet även efter den andra utvärderingen.

I ett yttrande till förvaltningsrätten i Malmö svarar kommunen att de anser att överklagandet ska avslås. De menar inte att de gjort fel.

De har tolkat det som att de inte får använda någon annan beräkningsmodell än den som anges i förfrågningsunderlaget.

Därför kan de inte använda ett genomsnittspris.

Jenny Persson
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.