Vacker led i Edenryd invigdes

På en nybyggd stätta smyckad med syrener klippte Bromöllas kommunalråd Åke Hammarstedt under högtidliga former bandet och invigde därmed Edenryds sprillans nya vandringsled.
Bromölla • Publicerad 18 maj 2008
Många Edenrydsbor ville vara med när den nya vandringsleden invigdes igår. Bild: Willy Alm
Många Edenrydsbor ville vara med när den nya vandringsleden invigdes igår. Bild: Willy AlmFoto: 

- Vi måste göra de fantastiska omgivningarna tillgängliga för invånarna utan att för den sakens skull skada naturen. Så Byaträffen ska ha ett stort tack för deras initiativ, sa Hammarstedt innan han under en enkel fanfar förklarade den nya vandringsleden officiellt öppen.

Leden som går mellan Bockaholm och Krogstorp är 3,5 kilometer lång och efter invigningen vid Edenryds badplats tog Byaträffens Göran Svahn täten när Edenrydborna för första gången utan problem kunde vandra längs kustremsan.

- Fram tills nu har det varit väldigt besvärligt att ta sig fram här. Förhoppningsvis gör den här nya leden att fler människor tar sig hit och får uppleva skönhetsvärdet som det här området besitter.

Dock menar Göran Svahn att risken för att området skulle bli överexploaterat och hota växt- och djurlivet inte är särskilt stor.

- Det är ju inte som på till exempel Skåneleden där det finns massa övernattningsplatser så jag tror inte det ska vara någon fara. Och vid fågelreservatet i Krogstorp har vi varit noga med att dra leden en bit ifrån för att inte störa.

Och de hundratalet personer som kommit till invigningen var spända av förväntan inför premiärvandringen.

- Jag har bott i Krogstorp sedan 1985 men aldrig gått den här sträckan så jag tycker att det är jätteroligt att dom öppnar den här leden, sa Annika Holmén som för första gången kunde ta vägen över strandängarna hem.

Jin Lavesson 044-185500 nyheter@kristianstadsbladet.se
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.