Annons

ValjeNet på väg bli verklighet

Bromölla • Publicerad 12 januari 2001

BROMÖLLA. Bredbandet kommer allt närmare Bromölla och landsbygden däromkring. Kommunstyrelsen beslutade i veckan att Bromölla Energi AB tillsammans med Sölvesborgs energi och vatten AB bildar det gemensamma bolaget ValjeNet. Syftet är att ValjeNet ska ta fram underlag för en rejäl satsning på bredband i de båda kommunerna. Och då är det fråga om bredband åt alla, även de som bor på landsbygden.

I dagarna blev det också klart at staten kommer att sätta till pengar till bredbandssatsningar på landsbygden. Om kommunerna involverar landsbygden, det vill säga alla byar med mindre än 3000 invånare, i sitt planeringsarbete finns en stor chans att man ska få bidrag. Och det är precis efter de tankarna ValjeNet ska drivas.

Annons

Kommunstyrelsen föreslår också kommunfullmäktige att ValjeNet ska få ett aktiekapital på 100000 kronor där de båda kommunerna bidrar med hälften var.

ValjeNet får i uppdrag att utforma kommunala infastrukturplaner inom bredbandssatsningen, söka investeringsbidrag, hitta en samarbetspartner och att givetvis följa utvecklingen inom IT-området och bygga upp IT-kompetensen i de båda kommunerna.

ValjeNet ska dock inte kunna investera i några anläggningar och alla beslut ska först förankras hos politikerna i de båda kommunerna.

Åsa Carlsson

SAXO
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons