Vänstern överklagar bredbandsbolaget

BROMÖLLA. Bildandet av det kommunala bredbandsbolaget ValjeNet har stött på patrull. Vänsterpartiets Sture Ljungquist har överklagat beslutet till länsrätten. –Två kommunala bolag får inte bilda ett tredje, säger han bestämt.
Bromölla • Publicerad 20 februari 2001

Att bygga bredband är inte en kommunal angelägenhet. Tycker vänsterns Sture Ljungquist, som reserverade sig mot beslutet på kommunfullmäktiges januarisammanträde. Att Sölvesborgs och Bromöllas kommuner ger i uppdrag åt sina kommunala energibolag att bilda ett tredje bolag, ValjeNet, är direkt felaktigt, hävdar han.

–Det strider mot kommunallagen. Planläggning är ärende av principiell beskaffenhet och kan inte delegeras, skriver han i sin överklagan till länsrätten.

I grunden tycker Sture Ljungquist att det är fel med kommunala bolag.

–Det är ett bekvämt sätt att utestänga insyn. Jag är en stark motståndare till slutna system, förklarar han.

I sig har han inget emot att kommunen undersöker möjligheterna för bredband. Men det borde kunna göras inom befintlig verksamhet, det finns kompetent personal.

–Annars kunde de tagit in konsulter. I båda fallen hade öppenheten varit mycket större. Att han sedan inte ger mycket för kommunernas drömmar om bredband åt alla, det är en annan sak.

–Jag skulle vilja se dem gräva ner kablar upp till Leingaryd och Ryssberget, säger han skeptiskt.

–Vi kan inte gå in och säga att vi ska göra något för alla i kommunen, och sedan inte genomföra det. Beslutet om ValjeNet strider också mot aktiebolagslagen, anser Ljungquist.

–Bromölla Energis bolagsordning ger inte bolaget rätt att äga aktier och andelar annat än inom energisektorn, förklarar han och fortsätter:

–Att detta lilla bolag skulle få rätten att via ett nytt bolag fastställa bolagsordning utan begränsning, välja styrelseledamöter, det vill säga sig själva, och i övrigt fatta avgörande och principiella beslut utan insyn från kommunen och allmänheten borde falla på sin orimlighet.

Han anser heller inte att bredband nödvändigtvis behöver vara en kommunal angelägenhet. Det finns många aktörer på marknaden och nya tekniska lösningar presenteras dagligen.

–Det kommer sannolikt att medföra att kommunerna inte behöver engagera sig. Jag hemställer att det överklagade beslutet upphävs, avslutar han sin överklagan.

Bromölla kommun har en månad på sig att svara.

asa.carlsson

@kristianstadsbladet.se

Av Åsa Carlsson 0456-29000
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.