Vårdcentral i Sölvesborg anmäld till Socialstyrelsen

Hälsoringens vårdcentral i Sölvesborg har blivit anmäld till Socialstyrelsen.
Bromölla • Publicerad 14 mars 2008

Anmälan gäller ett så kallat Lex Maria-ärende och handlar om en 79-årig kvinna. Hon besökte vårdcentralen i september i fjol för att få behandling för en vaxpropp.

I samband med besöket uppkom en blödning i ena hörselgången och kvinnan remitterades därför till en öronklinik. Blödningen uppges ha uppkommit eftersom kvinnan fick en felaktig ordination av den medicin som hon skulle ta mot sin besvärande vaxpropp. Socialstyrelsen har studerat fallet och konstaterar bland annat att det finns ett otydligt dokumentationssystem för den här typen av medicinordinationer på vårdcentralen i Sölvesborg.

Man konstaterar också att det råder en bristande läkarkontinuitet på den aktuella vårdcentralen. Den läkare som utförde den aktuella ordineringen var till exempel en så kallad hyrläkare som var ovan vid såväl journalsystemet som dokumentationsrutinerna.

I sin ärendeanalys bedömer också Socialstyrelsen att vårdcentralen numera har identifierat de väsentliga orsakerna till debaclet med den 79-åriga kvinnan. Man tycker även att man har vidtagit och planerat adekvata åtgärder för att kunna förhindra att liknande händelser sker i framtiden.

Bland annat har en fast anställd läkare rekryterats till vårdcentralen och förhoppningen är att ytterligare tillsvidareanställningar ska kunna göras.

"Socialstyrelsen förutsätter att verksamhetschefen vidtager ovan angivna planerade åtgärder och följer upp att dessa får avsedd effekt. Socialstyrelsen avslutar ärendet", står det att läsa i beslutet.

Markus Danielsson

SAXO
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.