Värdegrundsarbete inom äldreomsorgen

Bromölla kommun vill fortsätta med sitt värdegrundsarbete inom äldreomsorgen. 50 personer ska utbildas och kommunen har sökt statsbidrag på 100 000 kronor.
Bromölla • Publicerad 6 februari 2013

Kristianstadsbladet har tidigare berättat att det vid årsskiftet 2010/2011 infördes en bestämmelse i socialtjänstlagen om en nationell värdegrund för äldreomsorgen. Den ska se till att äldre personer får leva ett värdigt liv och känna välbefinnande. En ingrediens i detta är lokala värdighetsgrunder och det handlar om till exempel: personernas privatliv, kroppsliga integritet och självbestämmande.

Bromölla kommun har sedan 2011 fått bidrag för att jobba med värdegrunderna inom äldreomsorgen.

– Vi fick 203 000 kronor under 2012 för värdegrundsarbete inom äldreomsorgen, säger Susanna W Sjöbring, verksamhetschef på Stöd och omsorg.

Nu har en ny ansökan lämnats in. Kommunen hoppas på att få 100 000 kronor och totalt är kostnaderna för 2013 beräknade till drygt 200 000 kronor. Dels ska personal utbildas till värdegrundsledare och dels ska folk utbildas i socialt ansvar. Utbildningarna berör 50 anställda.

Maria Sällberg
Roger Bing
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.