"Varje elev ska känna sig behövd och trygg"

Lärare har ett yrke med ansvar för framtiden. I skolan ska barnen inte bara inhämta kunskaper utan även känna trygghet så de vågar lita på verkligheten.
Bromölla • Publicerad 3 maj 2005
Lena Jönsson är klasslärare på Näsums skola.
Lena Jönsson är klasslärare på Näsums skola.Foto: 
Förmiddagsrasten ger tid för en stunds ro.
Förmiddagsrasten ger tid för en stunds ro.Foto: 
Lärarna Lena Jönsson och Henrik Alpadie jobbar på skolan i Näsum. De anser att bra arbetslag är viktigt för att kunna göra ett bra jobb. bilder: LASSE OTTOSSON
Lärarna Lena Jönsson och Henrik Alpadie jobbar på skolan i Näsum. De anser att bra arbetslag är viktigt för att kunna göra ett bra jobb. bilder: LASSE OTTOSSONFoto: 

Det är en helt vanlig dag i en helt vanlig vecka. Den långa förmiddagsrasten har just börjat på Näsums skola och på skolgården leker några barn dunkgömme medan några andra spelar boll.

– Vi har lagt till några minuter så barnen ska få röra på sig, säger Ingeborg Lindmar. I lärarrummet samlas lärarna för en stunds andhämtning inför resten av skoldagen. De flesta av dem passar på att fylla på depåerna genom att dricka en kopp kaffe eller äta en frukt. Men några får finna sig i att agera rastvakt.

Näsums skola har 174 elever som är uppdelade på årskurs 0 till 6. Ungefär 25 lärare jobbar på skolan och det handlar om personer som är utbildade till lågstadie- och mellanstadielärare, specialpedagoger och 1–7 lärare. Kristianstadsbladet satt med på förmiddagsrasten för att prata läraryrke.

– Vi är en viktig kategori i samhället, som så många andra. Det handlar om barnens framtid, säger en av lärarna.

Ett tungt ok att bära kan man tycka. Men lärarna i Näsum bävar inte för uppgiften att fostra och forma framtidens Näsumsbor och ge dem de kunskaper som de behöver.

– Nä, inte som arbetslagen ser ut här. Vi är bra team som jobbar bra ihop. Alla lärare känner alla elever, säger Lena Jönsson. Naturligtvis är det barnen som står i första rummet för lärarna. Ingeborg Lindmar påpekar att det just är de som är det bästa med att jobba som lärare. Mimmi Hammarquist anser att det är viktigt att få barnen att må bra under sin vistelse i skolan.

– Varje elev ska känna sig behövd och trygg. Känner de sig trygga och behövda har de lättare att lära sig, säger hon.

Lärarna på Näsums skola anser att detta är fullt möjligt med rätt arbetsmetoder och en bra sammansättning av arbetslagen.

– Vi byter till exempel bara en av lärarna i klassen åt gången. Den ena får hänga med, säger Henrik Alpadie. Den stora nackdelen med skolan i allmänhet och att vara lärare i synnerhet är att det inte finns tillräckligt många vuxna i skolan. Bromölla kommun har visserligen en bra lärartäthet, men situationen i skolan är en annan i dag än förr.

– Skolan är annorlunda i dag. Man kan inte jämföra med sin egen skolgång, säger Henrik Alpadie.

Roger Bing

0456-29 000

roger.bing@kristianstadsbladet.se

Yrkesliv

I en rad artiklar beskriver Kristianstadsbladet vardagslivets villkor inom olika yrken.

Tidigare artiklar i serien: Bilmekaniker (30/10 2004), pizzabagare (18/2), fabriksarbetare (19/3), mattant (2/4), snickare (16/4), hemvårdare (6/5), mäklare (16/6).

NÄSUM
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.