Vd:n: Det känns märkligt att vara utpekad

Vd:n för Bromölla energi och vatten är märkbart irriterad att bolaget pekats ut för att ta för höga nätavgifter. Bolaget bör strykas från listan anser Hans Ekwurtzel. Enligt Energimarknadsinspektionen står beslutet om granskning kvar.
Bromölla • Publicerad 25 januari 2012
Hans Ekwurtzel.
Hans Ekwurtzel.Foto: 

Elnätsföretagen i Sverige drivs som lokala monopol och bolagen granskas av Energimarknadsinspektionen. Utgångspunkten är att kunderna ska ha så låga och stabila avgifter som möjligt samtidigt som företagen ska få täckning för kostnader och en rimlig avkastning. Av alla företag som myndigheten tittat på är det 48 stycken som ska följas upp med en fördjupad granskning. Ett av dessa företag är Bromölla energi.

Skickat brev

Detta är något som bolagets vd, Hans Ekwurtzel, reagerat starkt över. Han har skickat ett brev till myndigheten där han i irriterade ordalag ställer sig frågande till att Bromölla energi hamnat på granskningslistan.

”Det vore ju märkligt om vi skulle ’straffas’ för att vi gjorde en tariffrevision på våra 18 effektkunder efter (år 2010) perioden 2006–2009. En tidsperiod som ni betraktar som ’historisk intäktsnivå’”, skriver Hans Ekwurtzel i ett brev till myndigheten. Enligt honom har denna justering inte gjorts på 14 år.

– Det var precis det året som Energimarknadsinspektionen jämförde med, säger han.

Han påpekar att det känns märkligt att vara utpekad som ett av de nätbolag som tar ut för stora nätavgifter. ”När vi ser nätbolag omkring oss som har nätpriser som ligger 50 procent eller mer över våra priser, trots bättre strukturella förutsättningar”, står det i brevet till Energimarknadsinspektionen.

– Vi är enormt effektiva, men vi väntade för länge att justera avgifterna. Vi är fortfarande bland de fyra, fem billigaste bolagen i Sverige, och de som ligger före oss är mycket mycket större, säger Hans Ekwurtzel.

Strykas från listan

Han är övertygad om att Bromöllas elnätsbolag snart inte längre kommer att vara aktuellt för granskning.

– Jag förutsätter att när de satt sig in i detta så kommer vi strykas ur den listan.

Men så ser det inte ut just nu.

– Bromölla ska följas upp med fördjupad granskning och det har inte skett någon ändring av det beslutet, säger Tony Rosten, ställföreträdande generaldirektör på Energimarknadsinspektionen.

Visar det att något av de 48 granskande bolagen tagit ut oskäligt höga avgifter kan de bli återbetalskyldiga.

Maria Sällberg
Roger Bing
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.