Villaförening drar nya spår i bokskogen

Tre motionsslingor har skapats i Valje. Det är Strandviksområdets villaföreningen som har dragit upp spåren i en vacker bokskog i ortens södra delar.
Bromölla • Publicerad 21 maj 2003
Träd längs slingorna får en färgprick som ska visa var motionärerna ska gå och springa. Siv och Arne Hansson sköter färgsättningen.
Träd längs slingorna får en färgprick som ska visa var motionärerna ska gå och springa. Siv och Arne Hansson sköter färgsättningen.Foto: 
Information. En anslagstavla sätts upp där de tre motionsspåren startar. Lennart Persson, Torgny Persson, Bodil Werkström och Roger Persson gräver hål där tavlans ben ska stå.
Information. En anslagstavla sätts upp där de tre motionsspåren startar. Lennart Persson, Torgny Persson, Bodil Werkström och Roger Persson gräver hål där tavlans ben ska stå.Foto: 
Slitgörat att ta bort olämpliga stenar från slingorna hamnade på Jan Fantenberg, Mats Lindvall och Charlott Jönsson.
Slitgörat att ta bort olämpliga stenar från slingorna hamnade på Jan Fantenberg, Mats Lindvall och Charlott Jönsson.Foto: 

– Vem vill gå med rullhjulet? Det är viktigt att vi får det så rätt som möjligt, säger Mats Widesjö som är den som organiserar dragningen och utmärkningen av slingorna.

I den vackra bokskogen mellan Strandviksvägen och Sölvesborgsvägen har tre nya motionsspår dragits upp. Under helgen jobbade cirka 30 personer från Strandviksområdets villaföreningen med att märka ut, färgsätta och röja banorna. Pojkar och flickor, vuxna och barn, alla samlades de för att hjälpa till.

– Vi räknar med att de ska vara klara för användning i veckan, säger Mats Widesjö. Han berättar att villaföreningen har ingått ett avtal med Bromölla kommun om att få använda skogen som motion-sområde. Kommunen har i sin tur pratat med markägaren som sagt ja till att motionsslingor anläggs i området.

– Vi har fått material, till exempel virke till stolparna, från kommunen. Vi ska göra arbetet och kommunen står för materialet. Sedan ska villaföreningen sköta det löpande underhållet, säger Mats Widesjö.

De närmaste motionsspåren ligger annars i Sölvesborg och därför är det bra att få slingor utmärkta på närmare håll. Både för vanliga motionärer och för kommunens idrottsklubbar. – Föreningarna får gärna använda spåren, säger Mats Widesjö.

De som kom för att hjälpa till samlades på Strandviksvägen. Där delades verktyg och material delades ut. I grupper om två till fyra personer drog man sedan till skogs.

Siv och Arne Hansson tog hand om sprayburken och på strategiska ställen markerade de träden med en röd, en gul och/eller grön prick. Det tunga arbetet att plocka bort större stenar och släta ut ojämnheter tog Jan Fantenberg, Mats Lindvall och Charlott Jönsson på sig.

– Jag hoppas att vi inte ska göra detta hela dagen, säger Mats Lindvall.

Roger Bing

0456-29 000

roger.bing@kristianstadsbladet.se

Valje
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.