Vinterföda för finsmakare

Det är inte bara människor som lider av den stränga vintern. För många djur innebär det tjocka snötäcket att det blir svårt att hitta föda. Då rycker Peter Svensson och Bromölla jaktklubb ut och bjuder på godsaker i skogen.
Bromölla • Publicerad 5 januari 2011
"Automaterna är jag lite stolt över, dem har jag gjort själv," säger Peter Svensson och visar hur fodret matas fram åt djuren.
"Automaterna är jag lite stolt över, dem har jag gjort själv," säger Peter Svensson och visar hur fodret matas fram åt djuren.Foto: 
Hjälpsam Under hela vintern kör Peter Svensson ut foder till djuren. Här lastar han av ensilage till rådjuren i Klagstorp utanför Näsum.
Hjälpsam Under hela vintern kör Peter Svensson ut foder till djuren. Här lastar han av ensilage till rådjuren i Klagstorp utanför Näsum.Foto: 
Peter Svensson hänger upp ensilaget i en buske för att det inte ska bli fuktigt om det börjar töa.
Peter Svensson hänger upp ensilaget i en buske för att det inte ska bli fuktigt om det börjar töa.Foto: 

En bit in i skogen utanför Näsum ligger en av Bromölla jaktklubbs stödutfodringsplatser. Här ser Peter Svensson till att det finns tillgång till näringsrik föda för djuren så länge vintern håller i sig.

– Det gäller att vara rädd om de djur man har, de behöver mycket hjälp när det är sådant här väder, säger han.

På marken ligger en stor hög med sockerbetor, i buskarna hänger balar av ensilage och ur hemmagjorda foderautomater serveras pellets i olika former.

Det mesta går bra, bara det inte är för proteinrikt – det klarar inte djurens magar under vintern.

Framför allt är foderplatsen tänkt för rådjuren, som annars har svårt att hitta föda.

– Rådjur är riktiga finsmakare som äter mycket örter och sådant från markskiktet, förklarar Peter Svensson.

Det tjocka snötäcket och den hårda skaren innebär att tillgången på bra rådjursföda är nästan obefintlig. Men i brist på favoritfödan går det bra med sockerbetor. Hittills under vintern har 350 kilo pellets och hela tio ton sockerbetor gått åt.

– Betorna är väldigt uppskattade både av rådjur och harar. Ensilaget är de inte lika förtjusta i, det äter de nog mest som utfyllnad.

Vinterutfodringen är viktig för att upprätthålla en stor och frisk rådjurstam att jaga av. Vinterns jaktsäsong är redan slut, efter att länsstyrelsen beslutat om förbud mot jakt med hundar under januari. Jakten kräver helt enkelt för mycket av djuren, som behöver all sin energi för att överleva den kalla vintern. Men Peter Svensson säger att man i Bromölla hade avstått från jakt oavsett länsstyrelsens beslut.

– Det är viktigt att jaga etiskt också.

Under jaktsäsongen jagar klubben annars ungefär varannan vecka på olika platser i kommunen. Men kring foderplatserna sker aldrig någon jakt.

– Nej, här ska djuren veta att det finns mat och lugn och ro.

044-18 55 00nyheter@kristianstadsbladet.se
Jonatan Göth
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.