Annons

Ytterligare 90 personer riskerar jobbet på LB-Hus

LB-Hus varslar nu ytterligare 90 personer om uppsägning. Tillsammans med höstens varsel innebär det att mellan 180 och 190 anställda får gå från företaget.
Bromölla • Publicerad 27 januari 2009
I produktionen kommer det att återstå cirka 50 kollektivanställda när företaget genomfört neddragningarna. Bild: Peter Åklundh
I produktionen kommer det att återstå cirka 50 kollektivanställda när företaget genomfört neddragningarna. Bild: Peter ÅklundhFoto: 
Nytt bakslag. Arbetsmarknaden i Bromölla drabbades av ett nytt bakslag på tisdagen när LB-Hus varslade 90 personer. Bild: Bosse Nilsson
Nytt bakslag. Arbetsmarknaden i Bromölla drabbades av ett nytt bakslag på tisdagen när LB-Hus varslade 90 personer. Bild: Bosse NilssonFoto: 
Fabriken i Bromölla har även varslat under hösten.
Fabriken i Bromölla har även varslat under hösten.Foto: 

De anställda på LB-Hus i Bromölla fick beskedet på tisdagen. Fabriken planerar att minska sin arbetsstyrka med ytterligare 90 personer.

- Jag anade att det här skulle komma. Produktionen i fabriken har minskat i takt med att finanskrisen tilltagit, säger Pierre Colbrand, som är Skogs- och Träfackets klubbordförande på LB-Hus i Bromölla. Under olika omgångar i september och oktober varslade LB-Hus sammanlagt mellan 90 och 100 personer. Bolaget motiverar neddragningarna med att husmarknaden började svikta under hösten, att räntorna steg och att bankerna, på grund av det osäkra finansiella läget, blivit försiktigare med att erbjuda lån till villaköp. Sammantaget med tisdagens besked har nu LB-Hus varslat mellan 180 och 190 personer om uppsägning. Pierre Colbrand berättar om reaktionerna bland de anställda.

Annons

- Stämningen på fabriken är som sig bör. Det är inte klackarna i taket men vi inom produktionen har tagit det väldigt bra. Det är tråkigt att få varselbesked men över lag tycker jag att det har tagits bra. Medarbetarna är införstådda med att det är bättre att företaget agerar än inte alls, säger han.

Tror du att det räcker med de neddragningar som gjorts hittills?

- Det kan jag inte uttala mig om. Ingen aning men jag hoppas verkligen att det räcker. Förhoppningen är givetvis att antalet uppsägningar blir färre än varslen, säger Pierre Colbrand. Företagets personalchef Ylva Schnorrenberger berättar om bakgrunden till neddragningarna.

- Det är egentligen samma skäl som tidigare. Vi har en omvärld som ser ut som den gör och den råder vi inte på. Varslen påverkar anläggningen i Bromölla och byggavdelningarna i Skåne, Göteborg och Stockholm, säger hon.

Förhandlingar mellan fack och bolagsledning pågår.

- Vi har påbörjat förhandlingarna och kommer att försöka göra det så skyndsamt som möjligt. Vi är väl medvetna om att få besked är jätteviktigt både för dem som ska vara kvar och för dem som faktiskt får lämna företaget, säger Ylva Schnorrenberger.

Hur hjälper ni dem som blir av med jobbet?

- Alla som har blivit varslade får omställningsstöd. Vi tar in experter som jobbar med de bitarna.

Räcker de här neddragningarna?

- Det får vi utgå från. Vi ser att vi klär oss för framtiden och att vi ska kunna vara med när det vänder, säger Ylva Schnorrenberger.

Efter höstens personalminskningar har LB-Hus 320 anställda. Det antalet kommer nu att reduceras efter de nya uppsägningarna. I själva produktionen på fabriken i Bromölla kommer det att återstå cirka 50 anställda när företaget genomfört personalbantningen.

Jerker Hagman
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons