GDPR Illustration

Ta del av vår integritetspolicy

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat vår integritetspolicy så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

16 dagar av aktivism mot könsrelaterat våld mot kvinnor

I vår segregerade värld är det norm att förminska kvinnor och flickor.
Välfärd • Publicerad 25 november 2022
Detta är en opinionstext i Kristianstadsbladet. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Globen, ackumulatortanken i Hässleholm och Empire State Building är några av byggnaderna som kommer lysa upp i orange färg.
Globen, ackumulatortanken i Hässleholm och Empire State Building är några av byggnaderna som kommer lysa upp i orange färg.Foto: Pontus Lundahl/TT

Män utövar makt mot kvinnor, i hemmen, på förskolan, i skolan, inom akademin, i arbetslivet. Styrelserummen domineras fortfarande av män. Duktiga flickor nedprioriteras ständigt i skolan samtidigt som hennes utåtagerande manliga klasskamrat ges stort utrymme. Var fjärde ung tjej uppger att hon utsatts för sexualbrott under föregående år.

Ta snacket! Tänk på vad du säger och hur du säger det! Säg ifrån när någon uttrycker sig sexistiskt! Stötta andra som säger ifrån! Du som tiger, samtycker! Förändring börjar hos var och en av oss, kvinnor, män, unga, gamla, alla!

Mäns våld mot kvinnor och flickor är en kriminalitet som pågår dygnet runt, året om. Var tredje vecka mördas en kvinna av en man hon hade eller hade haft en relation med. Varje förlorat kvinnoliv är en tragedi som påverkar familjer i generationer framåt. Det dödliga våldet är tyvärr bara toppen av ett isberg. Anmälda misshandelsbrott mot kvinnor och flickor ökar över tid, medan trenden är att misshandelsbrott mot pojkar och män minskar över tid.

Mäns våld mot kvinnor är definitivt inte en kvinnofråga! Det är en samhällsfråga, en trygghetsfråga och – en välfärdsfråga. Vilken annan del av välfärden drivs i så stor utsträckning av icke-vinstdrivande aktörer, det vill säga kvinnojourer och skyddade boenden, som kvinnofrids- och barnfridsfrågor?!

”Varje förlorat kvinnoliv är en tragedi som påverkar familjer i generationer framåt. Det dödliga våldet är tyvärr bara toppen av ett isberg.”

Våld mot kvinnor är komplext och mångfaldigt, sträcker sig över alla gränser, inom och utom familjen och ger långvariga konsekvenser på hälsa och ekonomi, såväl för de drabbade som för samhället. Våld mot kvinnor och flickor är en accelererande pandemi. I ett krigsdrabbat Europa läser vi dagligen att krig inte bara förs på slagfälten, kvinnor och flickor är föremål för sadistiska våldtäkter och andra vidriga våldsövergrepp som ett slagträ för terrorister, som idag kan ses som krigförare, med en skruvad människosyn.

Även i år uppmärksammar världen ”16 dagar av aktivism mot könsrelaterat våld” med start 25 november, ”Internationella dagen för avskaffande av våld mot kvinnor”, en dag då kända byggnader världen över lyser i orange för att ta ställning mot våld mot kvinnor och flickor. Kampanjen vill öka allmänhetens medvetenhet om problemets vidd samt öka den civila och den politiska viljan att stoppa det könsrelaterade våldet. Kampanjen pågår i 16 dagar och avslutas 10 december, ”Internationella dagen för mänskliga rättigheter”.

Ackumulatortanken i Hässleholm, Empire State Building, pyramiderna i Giza, Niagara Falls, EU-parlamentet i Bryssel, Europeiska centralbanken i Frankfurt, Allianz Arena, Globen i Stockholm, Scandinavium i Göteborg och många andra kläs i orange skrud under 16-dagarskampanjen för att ge uttryck för sitt ställningstagande mot våld mot kvinnor och flickor.

Ruth Brunner

Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kristianstadsbladet och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.