GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

2022 måste bli ett år där familjens roll stärks

Sverige står inför ett vägval där partier från höger till vänster vill försvaga familjens roll i samhället. Vi Kristdemokrater vill stärka den. Det är hos den nära gemenskapen som ett barn först blir älskat och lär sig goda värderingar.
Kristdemokraterna • Publicerad 11 januari 2022
Detta är en opinionstext i Kristianstadsbladet. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
”För oss Kristdemokrater är familjen är samhällets viktigaste gemenskap.”
”För oss Kristdemokrater är familjen är samhällets viktigaste gemenskap.”Foto: Håkon Mosvold Larsen

Under två år har vi alla fått ställa om våra liv. Familjens alla olika konstellationer har påverkats av isoleringen och begränsningarna att inte kunna träffats. Det har varit en omänsklig prövning.

För oss Kristdemokrater är det tydligt att familjen är samhällets viktigaste gemenskap. Även om familjen inte alltid är komplett behöver den inte begränsas till enbart mamma och pappa, familjen är mycket större än så.

Mor- eller farförälder, en faster eller till och med en familjevän kan alla vara en del av ens närmsta gemenskap. Det är hos den nära gemenskapen som ett barn först blir älskade och lär sig goda värderingar. Samtidigt är det platsen där de förebyggande insatserna är som mest effektiva. Det finns ingen bättre stödresurs eller vägledare än en älskande närstående.

Sverige står inför ett familjepolitiskt vägval där partier från höger till vänster vill försvaga familjens roll i samhället. Vi Kristdemokrater vill stärka den. Politiken måste stödja familjerna, inte styra.

Föräldraskapet behöver upphöjas, föräldraförsäkringen bör bli mer flexibel. Föräldrar ska fritt kunna överlåta föräldrapenningdagar till varandra eller till andra närstående. Det är föräldrarna – inte politiker – som bäst kan avgöra hur föräldrapenningdagar ska användas.

Samtidigt är ekonomi och boende viktiga pelare i en familjens vardag.

Det finns ingen snabbfix för att alla hushåll ska nå en perfekt hushållsekonomi, men det finns utrymme att sänka omkostnader och stärka de sämst ställda familjerna.

Drivmedelskostnader är en uppenbar omkostnad som måste sänkas. Det är orimligt att 2022 ringdes in med att dieselpriserna höjdes till den historiska nivån om 20 kronor och bensinen landade på strax över 18 kronor. Detta är ett slag inte bara mot oss på landsbygden utan mot alla som är beroende av sin bil. En ensamstående mamma ska inte behöva välja mellan blöjor och drivmedel.

För att nämna det självklara hade en sänkt inkomstskatt varit fördelaktig för alla, desto mer pengar en familj, desto större möjligheter har de att uppfylla sina drömmar. Genom att höja barndelen i bostadsbidraget kan de sämst ställda familjerna ges en bättre chans att få en god hushållsekonomi.

”En ensamstående mamma ska inte behöva välja mellan blöjor och drivmedel.”

För att runda av vill jag kort berätta om det som i min mening är det största ansvaret som vi i politiken har – rätten till ett eget hem. Som i längden både är billigare och tryggare för en familjs möjlighet att stadga sig. SBAB har länge redovisat att den boendeformen som flest blivande barnfamiljer drömmer om är småhus. Samtidigt har byggnationerna av dessa länge varit för få och mindre hyresrätter har premierats.

Jag är övertygad att bostadsfrågorna åter kommer bli en politisk utmaning. Att trolla fram bra tomter för byggnation, se över ungas möjligheter till bolån och amorteringskrav är inte enkelt. Banker, riksdagsmän och vi kommunpolitiker måste ta vårt ansvar. Desto längre vi drar fötterna bakom oss, desto längre sitter barnfamiljer och far illa i trångboddhet.

Simon Berneblad, KD Hässleholm.

Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kristianstadsbladet och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.