Annons

Adekvat kostrådgivning borde vara första behandlingsinriktning

Replik till debattartikeln ”Att behöva behandling med läkemedel är absolut inget misslyckande, jag ser det snarare som en rättighet”
Debatt • Publicerad 8 december 2018
Detta är en opinionstext i Kristianstadsbladet. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Foto: Erik Nylander/TT

Självklart är det en rättighet att kunna få läkemedelsbehandling, men det är det också vad gäller adekvat kostrådgivning som borde vara första behandlingsinriktning. Märkligt sen att Anders Frid inte hade ett enda ord om kost i sin första insändare.

Det är nu tolv år sedan läkaren Dahlqvist anmäldes av två dietister till SoS för den kost hon framgångsrikt börjat använda till sina diabetes II patienter. Utredningen tog två år och hon friades. SoS sa då att LCHF-kost också var enligt vetenskapen. Ett år in i utredningen så flyttades över en natt all diabeteskostrådgivning från SLV till SoS. Därefter skulle SLV svara för kostråd till friska svenskar och SoS för all kostrådgivning till sjuka.

Annons

Hade nu SoS samt Skolmedicinen anammat denna kost mer så hade nog inte Anders Frid kunnat i sin första insändare berätta att kostnaderna för diabetes II dubblerats under åtta år. Från 5,5 till 11,6 miljarder. Tycker att det visar viss ineffektivitet att inte utnyttja den kognitiva reserv som vi alla har.

För cirka 15 år sedan publicerades en stor lång studie gjord av läkemedelsindustrin om diabetes II. Deras slutsats var att har man väl drabbats av diabetes II så inträffar förr eller senare ett naturalförlopp (biverkningar) för denna patientgrupp och det stämmer även med Anders Frids första insändare. Läkemedelsindustrin forskar förstås inte på kost även om den nu är vital vid diabetes II.

Mycken sjukvårdspersonal har även tagit till sig LCHF-kost, men inte vår skolmedicin på bred front och med full kraft (styrning). Istället har då på internet Kostdoktorn och flera andra LCHF-bloggar vuxit fram. Ett flertal informativa böcker och även kokböcker har dessutom skrivits.

Så inte är det ett fåtal som numera har bättre kontroll på sin diabetes II, men dom kunde vara många fler som slipper det som kallas naturalförlopp av läkemedelsindustrin.

Anders Frid skyller också på att gener orsakar detta (oundvikligt då?) Nyare epigentisk forskning säger att enbart tre-fem procent av våra sjukdomar är genetiska och 85 procent beror på livvstil, kost, rörelse med mera. De senaste 10-15 åren har det även framkommit att 85 procent av vårt immunförsvar finns i våra tarmar och dess bakterier. Obalanser och brister där kan enligt nyare rön orsaka en mängd olika sjukdomar. Många av de så kallade kroniska sjukdomarna är kanske inte det? Detta skulle innebära att vår skolmedicin än mer intresserar sig för kostforskning och kostbehandlingar och inte bara för diabetes II.

2017 publicerade Aftonbladet en undersökande artikel om läkemedelsindustrins support till personer inom vår skolmedicin. Anders Frid var den läkare som fått mest stöd under 2015, 358 000 kronor för genomförande av läkemedelsinformation inom landet. I övrigt bar det 53 läkare som erhållit över 100 000 kronor.

För cirka 20 månader sedan la RRV en revisionsrapport på regering och riksdagens bord. RRV hade under tre år granskat Läkemedelsindustri, läkemedelsverk och skolmedicin. Rapporten sa att läkemedelsindustrin tillåts styra läkemedelsverk och skolmedicin allt för mycket. Orden instituell korruption användes också. Än har ingen politiker synligt börjat åtgärda detta, så RRV har möjligen rätt.

Thomas Häggberg

Annons
Annons
Annons
Annons