unlock

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

  1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

Äganderätten måste uppdateras

De senaste månaderna har boende i främst sydöstra delen av Skåne kontaktats av företag som vill ta deras mark i anspråk för gruvdrift. Denna gång är det i ett brett bälte, från Österlen i öst, till Eslöv i väst och Hörby i norr, som hugade brittiska gruvprospektörer skjutit in sig på att provborra efter grundmetallen vanadium. Men de kommer inte för att be om lov att leta metaller och mineraler på dina ägor, de kommer för att berätta vad de tänker göra med din mark.
Detta är en opinionstext i Kristianstadsbladet. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.

I Sverige är nämligen markägarens rättigheter starkt begränsade när det kommer till intressanta innehåll i berggrunden under det översta jordlagret. Som markägare är du nästan rättslös då det är staten, och inte du som ägare, som kan ge hugade utländska spekulanter rätt att både provborra och, i förlängningen, starta dagbrott på din mark. Din rätt är inskränkt till rätten att bli informerad om kommande ingrepp på din egen ägandes mark.

Låter det orimligt? Det är det också, men tyvärr helt sant. Du som förvaltat din skog, eller odlat sin mark, som en del i en lång släktkedja eller som första ägare, och som kanske tänkt lämna det vidare till barn och barnbarn har inget som helst att säga till om när staten istället ser övergripande intressen i mineralförsörjning, framför dina intressen i produktiv åkermark, växande skog eller vacker natur.

Det är inte heller okänt att prospektörer lämnar mark utan att återställa den, marken lämnas med rostiga borrrör uppstickandes, med schaktskador eller vårdslösa hyggen. För en privatperson eller mindre företag är det dyrt att processa om återställande. Har prospektören därtill gått i konkurs finns det inte mycket att göra.

Detta är ett orimligt förfarande, den lagliga ägaren måste ha rätt att få sista ordet vad gäller användning av den egna marken, även vad gäller sådant som finns under det översta jordlagret. Detta gäller särskilt då det handlar om omfattande ingrepp i naturen. Prospektörernas verksamhet måste därför regleras och hårdare krav ställas på tillstånd och återställande efter prov. I slutändan måste det alltid vara markägaren själv, och inte staten, som ger det slutliga godkännandet. Allt annat är orimligt.

Därför vill Medborgerlig Samling: stärka markägares rätt att informeras inför mineralprospektering, stärka deras rätt till rimlig ersättning för ingrepp, samt ge markägare rätten att helt förbjuda prospektering.

Anna Jung

ordförande Medborgerlig Samling Skåne och landsbygdspolitisk talesperson

Niklas Moser

medlem i rättspolitiska rådet för Medborgerlig Samling

Läs mer

KFC säckade ihop – nu väntar en rysare: ”Kan gå hur som helst”

Sport

KFC säckade ihop – nu väntar en rysare: ”Kan gå hur som helst”

Släppte in tre mål på sju minuter.

Wä IF räknar inte med mirakel – det blir degradering

Sport

Wä IF räknar inte med mirakel – det blir degradering

Moa Pettersson: ”Det var inte idag som vi åkte ur serien”.

Tjuvarna stal Lasses trygghet

Kassaskåpskupp

Tjuvarna stal Lasses trygghet

Fick en chock när han kom hem med husbilen

Tempotorget står kvar – skulle rivits i våras

Kristianstad

Tempotorget står kvar – skulle rivits i våras

Brinova: Vi väntar på tillstånd – sen kan nedmonteringen starta.

Ludvig Ceimertz, Moderaternas nye ordförande i Kristianstad/Åhus.

Kristianstad

Politik: Ny ordförande för Moderaterna

Ludvig Ceimertz valdes på lördagen.

Svårt skadad efter cykelolycka

Östra Göinge

Svårt skadad efter cykelolycka

Fördes till CSK. ”Livshotande” uppger sjukhuset.