Annons

Äganderätten måste uppdateras

De senaste månaderna har boende i främst sydöstra delen av Skåne kontaktats av företag som vill ta deras mark i anspråk för gruvdrift. Denna gång är det i ett brett bälte, från Österlen i öst, till Eslöv i väst och Hörby i norr, som hugade brittiska gruvprospektörer skjutit in sig på att provborra efter grundmetallen vanadium. Men de kommer inte för att be om lov att leta metaller och mineraler på dina ägor, de kommer för att berätta vad de tänker göra med din mark.
Markägande • Publicerad 4 februari 2019 • Uppdaterad 5 februari 2019
Detta är en opinionstext i Kristianstadsbladet. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.

Annons

I Sverige är nämligen markägarens rättigheter starkt begränsade när det kommer till intressanta innehåll i berggrunden under det översta jordlagret. Som markägare är du nästan rättslös då det är staten, och inte du som ägare, som kan ge hugade utländska spekulanter rätt att både provborra och, i förlängningen, starta dagbrott på din mark. Din rätt är inskränkt till rätten att bli informerad om kommande ingrepp på din egen ägandes mark.

Låter det orimligt? Det är det också, men tyvärr helt sant. Du som förvaltat din skog, eller odlat sin mark, som en del i en lång släktkedja eller som första ägare, och som kanske tänkt lämna det vidare till barn och barnbarn har inget som helst att säga till om när staten istället ser övergripande intressen i mineralförsörjning, framför dina intressen i produktiv åkermark, växande skog eller vacker natur.

Det är inte heller okänt att prospektörer lämnar mark utan att återställa den, marken lämnas med rostiga borrrör uppstickandes, med schaktskador eller vårdslösa hyggen. För en privatperson eller mindre företag är det dyrt att processa om återställande. Har prospektören därtill gått i konkurs finns det inte mycket att göra.

Detta är ett orimligt förfarande, den lagliga ägaren måste ha rätt att få sista ordet vad gäller användning av den egna marken, även vad gäller sådant som finns under det översta jordlagret. Detta gäller särskilt då det handlar om omfattande ingrepp i naturen. Prospektörernas verksamhet måste därför regleras och hårdare krav ställas på tillstånd och återställande efter prov. I slutändan måste det alltid vara markägaren själv, och inte staten, som ger det slutliga godkännandet. Allt annat är orimligt.

Därför vill Medborgerlig Samling: stärka markägares rätt att informeras inför mineralprospektering, stärka deras rätt till rimlig ersättning för ingrepp, samt ge markägare rätten att helt förbjuda prospektering.

Anna Jung

ordförande Medborgerlig Samling Skåne och landsbygdspolitisk talesperson

Niklas Moser

medlem i rättspolitiska rådet för Medborgerlig Samling

Annons
Annons
Annons
Annons