Annons

Åhus har större bekymmer än ett staket på stranden

Samtalsämnet som lägger sordin över kommande somrar och stör friden! Åhus Beach är sannerligen trollens och sandkramarnas älskade debattämne.
Utveckling • Publicerad 11 februari 2023
Detta är en opinionstext i Kristianstadsbladet. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Kommer ni någonsin att enas om rätten till stranden?
Kommer ni någonsin att enas om rätten till stranden?Foto: Mikael Persson

Kan en aldrig sinande skara allemansrättsförespråkare som förbanna staketet och trångsinta mobiltittande gående som måste lyfta blicken för samma staket, enas om rätten till stranden? Till er samtliga vill jag först säga att stranden är förlorad redan och det av två skäl.

Kommunens bebyggnad av strandområden kommer att accelerera erosionen mångfaldigt. När vattnets väg genom sanden stoppas så bryter vågorna längre ut och blir högre och det blir en självuppfyllande profetia. Efter pandemin så var det premiär 2022 för Åhus beachhandboll och det stora samtalsämnet var tyvärr ”svindyrt” boende, mat, och evenemang. Det ser ut som att Åhus beachhandboll håller på att ta livet av sig själv tyvärr, för evenemanget har potential men för många begränsningar. Just nu sitter en arrangör mellan medborgare och inkompetenta politiker. Som vanligt finns det två förlorare och de är inte politiker.

Annons

Åhus öde beseglades redan på åttiotalet och det enda som är detsamma sen dess är politikerna. Dumhet föder dumhet och det är bevisligen nu sant! För nu som då ställde man inte rätt frågor: Vad vill vi med Åhus? Vad vill kommunens invånare med Åhus?

”Bestäm er medan det finns en tall kvar, sen är det försent.”

Själv har jag svårt att förstå om Åhus ska bli ett industriområde med bebyggelse eller tvärt om? Var är vi nu? 97 procent pendlar från Åhus till jobb. Turistnäringens möjligheter till etablering är i princip död. Markexploatering av kommunen för boende har lämnar små fickor av mark som inte lämpar sig för något annat än fler bostäder. Vad får boende tillbaka från kommunen i form av verksamheter på sin fritid? Om 97 procent pendlar till jobb och ytterligare 97 procent pendlar härifrån för fritid, vad är Åhus då mer än en plats för huset?

Frågan man borde ställt sig på åttiotalet och som Kristianstads politiker kategoriskt avsvär sig ansvaret för är om man kan bo där man inte lever? Det är tid för beslutsfattare att bygga infrastruktur som boende kan leva i, inte pendla ifrån. Bättre fritidsmöjligheter för barn och ungdomar. Fler gemensamma lokaler som ger möjligheter till ett helt liv för alla gammal som ung. Dedikerad mark för turistskapade jobb men framförallt: bestäm er medan det finns en tall kvar, sen är det försent.

Patrik Ekdahl

Annons
Annons
Annons
Annons