Annons

Äldre ska inte behöva leva med ångest och ensamhet

Svar på debattinlägget ”Varför kan inte min 92-åriga svärmor få känna sig trygg på kvällarna?”, publicerad den 7 juni.
Ensamhet • Publicerad 9 juni 2021
Detta är en opinionstext i Kristianstadsbladet. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
”Det är inte värdigt att en ensamboende , äldre människa ska behöva framleva sin sista levnadsår med ångest och otrygghet.”
”Det är inte värdigt att en ensamboende , äldre människa ska behöva framleva sin sista levnadsår med ångest och otrygghet.”Foto: JESSICA GOW

Skribenten, Barbro Gunnarsson, beskriver i sin insändare sin svärmors aktuella livssituation, med ett gott stöd av anhöriga och medicinstöd av hemtjänstens personal kvällstid.

Trots detta är svärmodern, som är lite glömsk, väldigt otrygg och rädd för ensamheten och vill flytta till ett äldreboende. Hon har fått avslag på sin ansökan eftersom man anser att hennes behov kan tillgodoses med ett trygghetslarm.

”Man anser alltså att svärmodern har skäliga levnadsvillkor enligt Socialtjänstlagen, trots hennes ångest och ensamhetsproblematik.”
Annons

Man anser alltså att svärmodern har skäliga levnadsvillkor enligt Socialtjänstlagen, trots hennes ångest och ensamhetsproblematik.

Detta synsätt har blivit allt vanligare under de senaste årtionden trots att lagtexten är densamma.

Ett beviljande av särskilt boende borde vara en självklarhet under rådande förhållanden. Det är inte värdigt att en ensamboende , äldre människa ska behöva framleva sin sista levnadsår med ångest och otrygghet.

Dessutom finns det gott om lediga platser på särskilda boenden i Kristianstads kommun.

Gun Åkers, PRO Samorganisation, Kristianstad

Annons
Annons
Annons
Annons