Annons

Alla ska orka – även personalen på biblioteket

Kristianstads kommun har inte valt den enkla vägen med att stänga bibliotek, tvärtom så försöker vi hålla i och hålla ut. Vid covid-utbrottet valde kommunen att på vissa ställen stänga ner publika datorer, vilket har inneburit att det blivit ökat besökstryck på våra bibliotek, svarar kultur- och fritidsnämndens ordförande Lena Ohlsson signaturen Tillsammans för Kristianstad (14/11).
Öppna bibliotek • Publicerad 16 november 2020
Detta är en opinionstext i Kristianstadsbladet. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Flera aktiviteter pågår som vanligt på biblioteket.
Flera aktiviteter pågår som vanligt på biblioteket.Foto: Amir Nabizadeh/TT

I vår kommun har vi alla våra bibliotek öppna, till skillnad från grannkommuner vilka valt att stänga bibliotek. Detta har lett till att Kristianstads bibliotek har fått ta emot besökare från andra kommuner för att exempelvis skriva ut dokument samt använda datorer. I Kristianstad har vägen inte varit spikrak för öppettiderna på något av våra bibliotek men vi har valt att hålla öppet under hela pandemitiden, dock nu med begränsade öppettider. Någon enstaka gång har det varit helt stängt på något bibliotek, då på grund av personalbrist.

Många har haft svårt att hålla avstånd och visa omtanke vid sina besök, därför har personalen har under lång tid, i alla våra bibliotek, i många stunder känt sig oerhört utsatta.

”Vilka åtgärder har då gjorts? Väktare har kallats in vid behov under vår och höst...”
Annons

I Gamlegårdens bibliotek har yngre ungdomar under längre tid stökat vissa dagar efter skolslut detta resulterade i att det tidigare i höst stängdes torsdag eftermiddag.

Vilka åtgärder har då gjorts? Väktare har kallats in vid behov under vår och höst. I slutet av september fick Gamlegårdens bibliotek en extra resurs vissa eftermiddagar via arbete- och välfärdsförvaltningen med förhoppning om att skapa positiva kontakter med barn och ungdomar som besökte biblioteket. Under hösten har det också inletts diskussioner om samverkansförsök med skolorna i området.

Vid mitt senaste besök i Gamlegårdens bibliotek, pratade jag både med bibliotekspersonal och med två personer ur Fältgruppen, samtidigt pågick aktiviteten Hemkodat och stämningen var trevlig och lugn.

”Personalen har rätt till en bra arbetsmiljö, få tid till planering i lugn och ro, där alla ska orka, hålla i och hålla ut så långt det går.”

Då oroligheter med stökiga gäng samt droghantering inne i biblioteket, tillsammans med en mycket ansträngd personalsituation, har lett till att biblioteksverksamheten är stängd alla eftermiddagar till och med 12 januari 2021 av arbetsmiljöskäl. Personalen har rätt till en bra arbetsmiljö, få tid till planering i lugn och ro, där alla ska orka, hålla i och hålla ut så långt det går. Sjukskrivningar bland bibliotekspersonalen, innebär att det är svårt att bemanna biblioteket. Aktiviteterna After School och Hemkodat fortsätter som vanligt eftermiddagar under hösten.

I nuläget står vi inför faktum, då vi är tvungna att begränsa antalet sittplatser, begränsa tiden att låna en dator och även begränsa öppettiderna, i flera av våra bibliotek.

Stort, stort tack till alla er som arbetar i alla våra bibliotek, utan er kan vi inte ha öppet alls.

Lena Ohlsson (M), Ordförande i Kultur och fritidsnämnden

Annons
Annons
Annons
Annons