Annons

Alla unga som mår psykiskt dåligt ska kunna räkna med snabb hjälp

De första åren i en människas liv har stor betydelse för dennes framtida hälsa och välfärd. Det är därför en central uppgift för hela samhället att främja goda uppväxtvillkor för alla barn och unga – så att varje människa ges förutsättningar att utveckla sin fulla potential och leva ett självständigt liv.
Psykisk ohälsa • Publicerad 25 februari 2020
Detta är en opinionstext i Kristianstadsbladet. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Psykisk ohälsa finns i alla samhällsgrupper och tar sig olika uttryck.
Psykisk ohälsa finns i alla samhällsgrupper och tar sig olika uttryck.Foto: Elizabeth Dalziel

Psykisk ohälsa ökar i Sverige bland både unga och vuxna. Skåne är inget undantag. Den senaste folkhälsorapporten för barn och unga i Skåne visade att de skånska skoleleverna mår allt sämre. Över tid har andelen elever som upplever nedstämdhet, ängslan och irritation ökat i alla årskurser. De största ökningarna ses bland flickor. Nästan var femte flicka i årskurs nio har någon gång skadat sig själv avsiktligt, enligt rapporten. Det är en utveckling som vi behöver arbeta hårt för att vända. Psykisk ohälsa begränsar möjligheten för barn och ungdomar att leva det liv de själva vill leva. Hos den unga människa som mår psykiskt dåligt minskar framtidstro och självförtroende.

För mig som liberal är det en viktig frihetsfråga – och en framtidsinvestering – att främja ungas psykiska välmående. Alla barn och unga som mår psykiskt dåligt ska kunna räkna med att snabbt få den hjälp de behöver. Allians för Skåne arbetar hårt för att korta köerna till barn- och ungdomspsykiatrin och att stärka den nära vården på vårdcentraler och ungdomsmottagningar, även för den som lider av psykisk ohälsa. Bland annat har Alliansen investerat fem miljoner kronor i en särskild psykiatriambulans och skjutit till över en halv miljard kronor till primärvården. Vår politik gör skillnad.

”För att skapa ett långsiktigt hållbart hälsosystem behöver insatser för befolkningens hälsa i större utsträckning präglas av förebyggande arbete. Barn och unga är en extra viktig målgrupp för detta arbete.”
Annons

Det långsiktiga målet måste dock vara att så få unga som möjligt överhuvudtaget ska må psykiskt dåligt – att genom förebyggande och hälsofrämjande insatser förhindra att barn och unga ens hamnar i sjukvårdssystemet med psykisk sjukdom. Mycket lidande skulle på så sätt kunna undvikas.

Inom Region Skåne pågår nu en omställningsprocess som bland annat handlar om gränssnittet mellan hälso- och sjukvård och förebyggande insatser. För att skapa ett långsiktigt hållbart hälsosystem behöver insatser för befolkningens hälsa i större utsträckning präglas av förebyggande arbete. Barn och unga är en extra viktig målgrupp för detta arbete.

Region Skånes Folkhälsoberedning har i uppdrag att kraftsamla kring psykisk hälsa hos unga, med fokus på förebyggande och främjande insatser. Under våren inleder vi därför ett arbete med att kartlägga samband och aktörer som främjar psykisk hälsa hos barn och unga samt definiera hur beredningens verksamhet ska riktas mot denna kraftsamling. Det handlar till exempel om att se över hur föreningsbidragen och beredningens arbete med idéburna offentliga partnerskap på ett tydligt sätt kan styras mot uppdraget att främja den psykiska hälsan hos unga.

”Varje ung människa som slipper ett liv med psykisk sjukdom är en stor vinst. För den enskilda individen och för hela samhället.”

Folkhälsoberedningen har också tilldelats sju miljoner kronor i samverkansmedel och just nu för vi en dialog med de skånska kommunerna om hur vi organiserar denna samverkan på bästa sätt. En central uppgift för beredningen kommer att vara att stödja samverkan mellan region, kommuner, kommunförbund, näringsliv, länsstyrelse, lärosäten och idéburen sektor. Var och en för sig kan vi göra en del för ungas psykiska hälsa, men tillsammans kan vi göra mycket mer.

Det går inte att helt undvika att unga människor drabbas av psykisk ohälsa, men om de förebyggande och hälsofrämjande insatserna stärks kommer färre barn och ungdomar att behöva må psykiskt dåligt. Varje ung människa som slipper ett liv med psykisk sjukdom är en stor vinst. För den enskilda individen och för hela samhället.

Fredrik Sjögren (L)

Ordförande Region Skånes Folkhälsoberedning

Annons
Annons
Annons
Annons