GDPR Illustration

Ta del av vår integritetspolicy

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat vår integritetspolicy så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Allmännytta eller egennytta – vad vill vi ha?

Den 13 november kunde man läsa i många tidningar om ”Därför kom elprischocken av sig”.
Elpris • Publicerad 25 november 2022
Detta är en opinionstext i Kristianstadsbladet. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Varför är egentligen elpriserna så höga?
Varför är egentligen elpriserna så höga?Foto: Janerik Henriksson/TT

Jag har varit i kontakt med min egen elleverantör tidigare i våras, då fick jag en himla massa förklaringar om vad som var förklaringen till de då höga priserna som varierade minst sagt kraftigt bara på en dag.

Nu kan man då läsa denna artikel, som klart och tydligt visar vad? ”På Nasdaqs framtidsmarknad, kontrakt för elleverans i december”. Jo det förekommer spekulation på elpriset.

”Tänker vi efter är det mer än elen och dess infrastruktur som lider av detta egennyttiga dilemma.”

Då är min stora fråga: är diverse elbolag (privata/offentligt ägda), nätägare, politiker och medier, till för allmännyttan, när de inte berättar hela sanningen. Elproduktion och dess infrastruktur borde väl rimligtvis vara kontrollerat av landets befolkning, med transparens som ledstjärna.

Tänker vi efter är det mer än elen och dess infrastruktur som lider av detta egennyttiga dilemma som inte gagnar befolkningen i någon större utsträckning. Det är dags att börja tänka efter!

Stefan Sjögren

Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kristianstadsbladet och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.