GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Allt fler inser värdet av att köpa svenskt kött

På nyårsafton har många oxfilé eller fläskfilé på tallriken. Som konsumenter bör vi genom våra inköpsvanor känna ett ansvar för en levande landsbygd där vi har kvar betande mular.
Hållbarhet • Publicerad 31 december 2021
Detta är en opinionstext i Kristianstadsbladet. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
”Vi kan med gott samvete konsumera svenskt  kött som för det mesta är närproducerat.”
”Vi kan med gott samvete konsumera svenskt kött som för det mesta är närproducerat.”Foto: inus Sundahl-Djerf/TT

Inför jul och nyårshelgen tog jag del av annonser från de stora matvaruaffärerna och såg flera erbjudanden om att köpa kött från Brasilien. Det annonserades som färskt och kom då att tänka på att det färdats långt med de klimatpåföljder som transporten medför.

Vidare kan man fundera över hur djurhållningen fungerar i Brasilien där det förmodligen inte är så stränga regler för antibiotikaanvändning.

Glädjande är däremot uppgifterna om att när det gäller konsumtionen av julskinka så är 90 procent av svenskt ursprung.

”Vi kan därför med gott samvete konsumera svenskt kött som för det mesta är närproducerat.”

Detta faktum har sin grund i att fler och fler inser att svensk djurhållning bedrivs på ett ansvarsfullt sätt och att vi har låg antibiotikaanvändning jämfört med andra EU-länder.

När det gäller grisuppfödning är Sverige ett av få länder som inte kuperar svansen på grisarna, klipper tänderna på smågrisarna och fixerar suggorna .

Vi kan därför med gott samvete konsumera svenskt kött som för det mesta är närproducerat. När det gäller miljöpåverkan så är det dags att uppmärksamma hur vegankosten kommer till Sverige. En vegantallrik med exempelvis sojaprodukter och bambuskott har kanske åkt över 4 000 mil. Dessutom kan den ha odlats på mark där regnskogen skövlats.

Som konsumenter bör vi genom våra inköpsvanor känna ett ansvar för en levande landsbygd där vi har kvar betande mular och djur som föds upp på ett bra sätt.

Lars-Ivar Ericson (C), Tyringe

Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kristianstadsbladet och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.