unlock

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

  1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  3. E-tidning
  4. Söksearch
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

”Allt vi vill är att skydda våra äldre”

2020 har varit ett märkligt år för oss alla, pandemin har slagit hårt. Själv jobbar jag på ett äldreboende i Kristianstads kommun. När pandemin först slog till var vi hjältar och var värda applåder. Detta verkar dock vara helt glömt nu för istället blir vi hotade och kränkta hela tiden, trots att det enda vi vill är att skydda våra äldre från smitta. Många av våra äldre är multisjuka vilket gör att dom är sköra och inte skulle klara av att bli drabbade av covid19, skriver Gunilla Färm, Kristianstad.
”Det är inte vi i personalen som bestämt besöksförbudet, och syftet är ju att inte smitta våra äldre!”
”Det är inte vi i personalen som bestämt besöksförbudet, och syftet är ju att inte smitta våra äldre!”
Foto: Janerik Henriksson / TT
Detta är en opinionstext i Kristianstadsbladet. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.

Det var inte så längesen man kunde läsa i tidningen att man fått in covid19 på ett boende och många dog för att man inte klarade av att hantera sjukdomen. Detta vill vi absolut inte ska hända på fler boenden, för ingen kan ju ha missat vad regeringen och Folkhälsomyndigheten har gått ut med för restriktioner kring vad som ska gälla vid besök.

quote
Vi personal gillar vårt jobb och känner ansvar för vårt jobb så vi skulle aldrig utsätta någon för smitta.

Man kan läsa dagligen på facebook och i insändare i tidningen, att man klagar på att man inte får besöka sina anhöriga. Att vi bevakar dom när de kommer på besök och att vi håller våra äldre inspärrade, men så ser ju inte verkligheten ut. Det är inte vi i personalen som bestämt besöksförbudet, och syftet är ju att inte smitta våra äldre! Vi får hela tiden höra att de är vi som för in smittan på boende för att vi kommer och går. Vi har stränga föreskrifter och får inte komma till jobbet om vi har något symptom. Vi får fylla i papper att vi är friska, annars skickas vi hem direkt, och vi testas. Vi personal gillar vårt jobb och känner ansvar för vårt jobb så vi skulle aldrig utsätta någon för smitta. Det är ju vårt arbete att jobba på äldreboende, om vi inte fanns vem skulle då ta hand om de äldre?

quote
... just därför blir man lite extra ledsen som personal när man får höra att vi spärrar in dom, att vi tar livet av dom

Vi har också kollegor som jobbar som tillhör riskgrupperna och vi har själva anhöriga som vi inte kan träffa. Därför är vi väldigt försiktiga på vår fritid och följer de restriktioner som finns, för trots allt så måste vi ju gå till jobbet och ge vård och omsorg till våra äldre.

De finns många äldre som sitter i karantän, ensamma i sina lägenheter och som inte har någon att prata med, de får eller kan inte träffa sina barn och barnbarn men det hör man inte mycket om. På våra boenden har man människor runt sig hela tiden, man är aldrig ensam. Många av de boende har funnit sig tillrätta med att träffa sina anhöriga så ofta de går, även om de får sitta vid ett plexiglas och fika. Vi försöker att aktivera dom så gott de går och just därför blir man lite extra ledsen som personal när man får höra att vi spärrar in dom, att vi tar livet av dom.

quote
Omsorgsförvaltningen gör allt dom kan för att skydda oss personal från smitta och vi gör alla vårt bästa för att skydda våra äldre.

Allt vi gör är att följa restriktionerna som samhället ger oss för att skydda våra äldre. Vi tvingas alla ta hänsyn till den verklighet vi lever i just nu. Omsorgsförvaltningen gör allt dom kan för att skydda oss personal från smitta och vi gör alla vårt bästa för att skydda våra äldre. Vi i personalen gillar inte heller situationen mer än ni anhöriga, vi får tyvärr acceptera det och tillsammans försöka göra det bästa av det.

Gunilla Färm

Kristianstad