GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Alltid regeringens fel när priserna går upp?

De stora oljebolagen har flerdubblat sin vinst jämfört med 2021.
Drivmedel • Publicerad 4 augusti 2022
Detta är en opinionstext i Kristianstadsbladet. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
I veckan gick priset på 95-oktanig bensin under 20 kronor igen.
I veckan gick priset på 95-oktanig bensin under 20 kronor igen.Foto: Janerik Henriksson/TT

Bensinpriset har gått ner igen den 2/8. Nya priset är 19:98 på 95 oktan. Känner mig lite kluven här. Vet att alltid när bensinen går upp, är det regeringens fel, men går den ner är det väl inte deras förtjänst?

Sedan såg jag att det amerikanska oljebolaget Exxon gjorde en vinst på 17,9 miljarder dollar kvartal 2, alltså 179 miljarder kronor. Var 3 gånger mer än motsvarande kvartal i fjor. Ett annat oljebolag, Shell, hade en vinst på 180 miljarder kronor samma kvartal. Det var minsann 5 gånger mer än 2021. Alla goda ting är 3 sägs det, alltså tar vi med Chevron också 116 miljarder kronor i vinst. Också 3 gånger motsvarande kvartal i förra året. Märkligt nog finns det fler oljebolag som har gått med hyfsad vinst.

”Det är väl alltid så att när priserna går upp, så ligger regeringen bakom.”

Detta kan väl knappast ha med drivmedelshöjningarna att göra. Det är väl alltid så att när priserna går upp, så ligger regeringen bakom. För det kan väl inte vara marknadsekonomin?

Kay Lönnqvist

Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kristianstadsbladet och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.