1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

Anders Åkesson (MP) fick i alla fall ett rätt i vårdvalsdebatten

Angående Anders Åkessons (MP) replik på Carl-Johan Sonessons (M) inlägg den 27/12 - tillgänglighet i vårdvalen.
Foto: Claudio Bresciani/TT

Ja, Miljöpartiet har drivit frågan att avveckla vårdvalet Multimodal smärtrehabilitering MMS, där får Anders Åkesson rätt, i övrigt är hans påståenden direkt vilseledande.

Adaptus Rehab AB har, bland flera företag, sedan 2009 bedrivit vårdval multimodal smärtrehabilitering, MMS, med nordöstra Skåne som upptagningsområde.

Under dessa år har invånarna via sin vårdcentralsläkare kunnat få remiss och därmed hjälp med sin smärtproblematik inom några veckor. Det ska jämföras med Region Skånes smärtenhet i Hässleholm, där väntetiden är minst 8-10 månader.

Detta är en insändare i Kristianstadsbladet. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.

Adaptus har under åren byggt upp en patientnära, effektiv verksamhet och tagit alla de investeringar som krävs för att driva en vårdvalsenhet; anställt, personalutvecklat, byggt upp kontaktnät kring patienten, det vill säga med viktiga aktörer i rehabiliteringsfrågor – Försäkringskassa, Arbetsförmedling och framförallt, arbetsgivare. Specialistkompetens inom smärta är en stor bristvara i Region Skåne.

Nu väljer S och MP att ersätta detta vårdval med egen verksamhet i Kryh. Åkesson pratar om sin vilja att ge oss medborgare vård på bästa sätt, men i praktiken gör han nu tvärtom.

S och MP försökte i slutet av 2015 politiskt ta bort hela vårdvalet smärtrehabilitering MMS, genom att i en avtalsförändring inför 2016, smyga in en sänkning av den dåvarande ersättningen med 50 procent och då ställa alla Skånes smärtvårdvalsenheter inför fullbordat faktum. Jag vill kalla det för djupt ohederligt. Efter politisk kohandel, blev sänkningen 28 procent. Därmed sa de flesta aktörer upp avtalet för att undvika snabb konkurs.

I ett sunt samarbetsavtal, sätter sig parterna ner, respekterar ingångna avtal och om man har för avsikt att förändra, säger man formellt upp avtal och följer därmed en professionell och ärlig tradition.

Genom att Adaptus, inför 2017, vann en annan upphandling, kopplad till Försäkringskassan, kunde verksamheten hjälpligt räkna hem det nya avtalet i Multimodal smärtrehabilitering (MMS) 2018 – då vi till största delen använder oss av samma specialistkompetenser.

Åkesson vet om att Adaptus åter är vårdvalsackrediterade sedan juni 2017. Adaptus täcker idag hela MMS-behovet i nordöstra Skåne. Detta vet Åkesson också. Trots det, skriver han att det ”bevisligen” inte funnits eller ens finns någon smärtvård att ställa sig i kö till.

Häromdagen fick vi uppsägningen av nämnda, eller glömda, avtal med posten.

Anders Åkesson tycks ha en egen glädjeportmonnä, fylld av miljoner som väntar på att ersätta en redan väl fungerande och ekonomiskt effektiv smärtrehabilitering i nordöstra Skåne.

Vore kanske klokare och för de skånska patienterna mer behövligt att satsa de pengarna på att få igång de många stillastående vårdplatser och operationssalar, växla bort hyrpersonal, samt framförallt, att allvarligt sträva efter att göra Region Skåne till en attraktiv arbetsplats – så är inte fallet idag.

Mikael Öberg

vd, Adaptus Rehab AB

Läs mer

Sport

Mjällby tappade ledning till förlust

Stod för en bra prestation

Kristianstad

Avrådan från bad i Åhus – ovanlig förhöjning av bakterier

Beskedet kommer mitt under badsäsongen.

Live

Just nu: Mjällby tappade ledningen – förlorade mot Djurgården

Bladetsporten liverapporterade från matchen.

Debatt

”Hatsidan vill åsamka Fenix och pappa så mycket skada som möjligt”

”Om en lögn upprepas tillräckligt ofta blir den en sanning”.

Coronavirus

Corona: Nytt dödsfall på boende

Kommunen presenterar nya siffror.

Sport

Just nu: KDFF upp på Europaplats efter ny nolla

Liverapportering från Kristianstads fotbollsarena.