GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Andra sidan bör också få plats i klimatdebatten

Till ansvariga för nya bokinköp på Hässleholms Stadsbibliotek.
Klimat • Publicerad fredag 04:00
Detta är en opinionstext i Kristianstadsbladet. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Samtliga klimatböcker på biblioteket i Hässleholm står på samma sida i debatten. Det bör ändras på, tycker debattören.
Samtliga klimatböcker på biblioteket i Hässleholm står på samma sida i debatten. Det bör ändras på, tycker debattören.Foto: Simon Rehnström

Bästa bibliotekarier, undertecknad, Sven Lindeberg (stamkund) skulle vilja föreslå några boktitlar till inköp. ”Hm. Har vi inte böcker nog”, frågar ni er. ”Det beror på”, nosar jag mig.

Så här är det: Ni har avsatt ett antal hyllmeter för böcker om tidens största ödesfråga: klimatet. Böckerna står elegant uppradade, med de breda frontsidorna framåt, alltså inte som en massa svårtydda bokryggar. Jag reagerade mot att samtliga boktitlar är skrivna av författare, vilka är övertygade om att ”the science is settled” enligt IPCC:s devis.

Emellertid finns det många framstående forskare, vilka är lika övertygade om, att ”the science is not settled”. I folkmun kallas respektive anhängare bland annat för ”klimatalarmister” kontra ”klimatskeptiker”.

”Jag vill mena att inköp av några böcker, där ”andra sidan” får komma till tals, skulle ha en terapeutisk och lugnande inverkan på många läsare.”

Ja, väldigt många människor har ångest, skräck och panik för vad som komma skall på vår jord. I vårt land har vi tonårsflickan Greta Thunberg, som har fått miljontals unga i världen att rädda klimatet genom att strejka på fredagar! Logiken förefaller mig oklar. Och agronomprofessor Johan Rockström har ju gång på gång meddelat om vår jords omedelbara tipping-point ”om tio år” – utan att tipping-points har infunnit sig.

Jag vill mena att inköp av några böcker, där ”andra sidan” får komma till tals, skulle ha en terapeutisk och lugnande inverkan på många läsare.

De titlar, vilka jag härmed föreslår, är:

  • Tege Tornvall: ”Tänk om det blir kallare”. Mycket pedagogisk, kortfattad och med många diagram.
  • Kent Andersen: ”Klima – Antiklimaks”. På norska, men lättläst och med omfattande avslöjanden.
  • Kent Andersen: ”Et varslet Energisjokk”. Bra tändvätska för att börja protestera mot överhögheterna.
  • Michael Schellenberger: ”Inställd Apokalyps”. Titeln säger allt.
  • Fred Singer: ”Hot Talk, Cold Science”. Är USA:s mest lästa klimatrealistiska bok. Engelska.
  • Donna Laframboise: ”The delinquent Teenager”. Har dräpande avslöjanden om IPCC. Engelska.
  • Jon Blomgren: ”Allt ni behöver veta om Sveriges El-Försörjning”. Ja! Den där elen står oss nära i våra dagliga tankar nuförtiden!

Sven Lindeberg

Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kristianstadsbladet och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.