Anställ lärlingar i Region Skåne

Debatt • Publicerad 18 juni 2014

Ungdomsarbetslösheten är en stor utmaning för vårt framtida välfärdssamhälle. I Kristianstad är hela 23 procent mellan 18-24 år arbetslösa och i Bromölla är siffran 33,4 procent. På andra sidan Öresundsbron i Danmark är ungdomsarbetslösheten betydligt lägre. En stor del av förklaringen är att man i Danmark har ett utbyggt lärlingssystem.

I sommar inför Alliansen på nationell nivån gymnasielärlingar, vilket innebär att elever som studerar på exempelvis vård- och omsorgsprogrammet kombinerar studierna på skolan med en anställning på en vårdcentral eller ett sjukhus. Folkpartiet vill att Region Skåne anställer lärlingar i den skånska vården med start 2015. Med lärlingsanställningar skapas fler och enklare vägar in på arbetsmarknaden. Genom att kunna erbjuda ungdomar en lärlingsanställning med lön under utbildningen blir drivkraften att utbilda sig och arbeta ännu starkare.

Som en av Sveriges största arbetsgivare ska Region Skåne vara en förebild och drivkraft i att bryta det utanförskap som många unga skåningar befinner sig i idag. Det är dags för Region Skåne att ta ledartröjan och anställa lärlingar i vården.

Lina Campbell
Gilbert Tribo (FP), Kristianstad, Susanne Bäckman (FP), Bromölla
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.