Antidemokratins Bromölla

Demokrati Artikeln publicerades
Tillåten affischering. Och Alternativets gula cykel.
Tillåten affischering. Och Alternativets gula cykel.

Kommunfullmäktige i Bromölla har fattat ett märkligt, ovanligt och antidemokratiskt beslut när de endast tillåter sig själva, de i fullmäktige sittande partierna, att använda de kommunala affischställena inför valen.

En av de absurda konsekvenserna är att de i EU-parlamentet sittande partierna Miljöpartiet och Feministiskt Initiativ inte får affischera i Bromölla inför stundande EU-val, medan lokala partiet Alternativet som inte ens kandiderar i EU-valet, får affischera så mycket de vill. MP och Fi har dock gratis draghjälp från ”partiorganet” SVT, medan vi mindre kända småpartier tvingas dra hela lasset själva.

Spontant kan vi tycka att det lokala affischförbudet är, om inte grundlagsvidrigt, så åtminstone i strid med demokratiska principer. I andra kommuner har man tvingats backa från liknande beslut, som där tillkommit för att hålla Sverigedemokraterna utanför. Bromöllas kommunjurist menar dock att man har lagen på sin sida, vad vi kunnat läsa på nätet.

Hur Bromölla kommun motiverar sitt beslut och hur diskussionen låtit, går ej att följa via de kommunala protokollen, men vi vet att reglerna var på plats inför kommunvalet 2014, när det då nybildade Alternativet tvingades ta till kreativa lösningar i form av gulmålade cyklar för att nå ut med sitt budskap. Reglerna var kvar i valet 2018. Nu 2019 sitter Alternativet själva i den SD-ledda kommunstyrelsen, men att riva upp de antidemokratiska reglerna tycks inte ha stått högst på att-göra-listan för dessa tidigare drabbade partier, trots att ett nytt val står för dörren.

Vi i Medborgerlig Samling kandiderade i höstas till riksdag, regioner och ett antal kommuner, där vi fick mandat i tre kommuner, varav en i Skåne. Vårt parti kandiderar även till EU-parlamentet. Medborgerlig Samling vill verka för en reformation och förnyelse av det demokratiska systemet. Att etablerade partier, som de i Bromölla kommunfullmäktige, använder skattepengar för att gynna sin egen valrörelse och utestänga andra, är ett praktexempel på de demokratiska brister vi vill åtgärda.

Olle Högberg

Medborgerlig Samlings kontaktperson i Bromölla

Anna Jung

Medborgerlig Samlings distriktsordförande i Skåne

Josefin Utas

Medborgerlig Samlings talesperson i demokratifrågor

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Kristianstadsbladet och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.