Annons

Användningen av kemiska bekämpningsmedel bara ökar

Replik på ”Hög tid att agera för att nå målen – läget är akut”, 24 juli.
Klimat • Publicerad 1 augusti 2023
Detta är en opinionstext i Kristianstadsbladet. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Användningen av kemiska bekämpningsmedel i lantbrukets matproduktion är viktigt för den hållbara utvecklingen runt omkring oss, skriver Kerstin Frodig.
Användningen av kemiska bekämpningsmedel i lantbrukets matproduktion är viktigt för den hållbara utvecklingen runt omkring oss, skriver Kerstin Frodig.Foto: Bendiksby, Terje

Läste debattinlägget måndagen 24 juli 2023 om Agenda 2030, som var undertecknat av en hel radda av ordföranden, verksamhetsledare och så vidare.

Började läsa den första punkten. Men det var inte det jag förväntade mig att läsa som första punkt. Jag fortsatte neråt i listan med mål. Jag fortsatte ända till slutet, men nej, jag hittade inte det jag förväntade mig att dessa undertecknade personer skulle nämna.

Annons

Alltså ingenting om användningen av kemiska bekämpningsmedel i lantbrukets matproduktion. Detta om något så viktigt för den hållbara utvecklingen runt omkring oss.

”Larmen om hälsofara kommer titt som tätt.”

Användningen av kemiska bekämpningsmedel för insekter man inte vill ha, växter man inte vill ha, har bara fortsatt öka. Larmen om hälsofara kommer titt som tätt. Nu senast bladmögelgift, som används vid potatisodling. Och det skrämmande är att även mängder av insekter i naturen dör akut eller påverkas på längre sikt. Och det mest skrämmande är att ”giftsoppan” av alla dessa farliga preparat, som släpps lös i naturen, har vi inte en aning om hur det påverkar, som jag nämnt insekter, växter, men även större djur, människor, fiskar och andra vattenlevande djur.Ja, alla våra sårbara ekosystem.

Lätt får jag tag på insekticider (insektsgift), fungicider (svampgift) och herbicider (växtgift) att använda i trädgården, men många av dem förbjudna i Sverige för till exempel trädgårdar. Säkert kan jag bli åtalad för miljöbrott för en sådan användning. Men, spridning av mängder av farliga, giftiga bekämpningsmedel i lantbruket är helt okej. Jag har i varje fall aldrig hört talas om att någon så kallad konventionell livsmedelsprodukcent blivit åtalad för detta?

Hur kan det vara?

Över till punkt ”Grönare Städer” – hur vi med fler träd kan utveckla våra tätorter.

Synd att man bara lägger fokus på träden. Nog så viktiga, men där lägre växtlighet, blommande buskar, bärbuskar, gröna buskar, häckar och så vidare är lika viktiga för den biologiska mångfalden.

Nu Kristianstad och närmare bestämt ABK.

På Egna Hem rev de upp en fin, tät häck i en träd- och häckallé och ersatte den med ett vitt plaststaket! Jo, det är sant. Ingen biologisk mångfaldsinsats här inte.

Svaret jag fick varför detta gjordes var att det är mycket underhåll med häcken. Nämnas ska att det är kvar häck på två andra sidor av den cirka 200 kvadratmeter stora tomten. Och för några veckor sedan fick jag se något som gjorde mig helt häpen. Nio personer och två stora trädgårdsmaskiner befann sig på denna lilla tomt och jobbade med trädgårdsarbete. Så, en liten sträckning av en häck var nog alldeles för betungande att underhålla för dessa nio personer.

Kerstin Frodig

Annons
Annons
Annons
Annons