1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

Är det rätt att lägga ner samverkan med Bromölla?

Vid senaste fullmäktigemötet drev Samstyret tillsammans med centern igenom nedläggningen av Sölvesborg Bromölla kommunalförbund. Det är som att kasta ut barnet med badvattnet! Ett av partierna i Samstyret, Sol-partiet, gick till val på mer samarbete med Bromölla, men viker nu ner sig för SD-styret och röstar för en nedläggning! Vi frågade om detta i fullmäktige, men fick inga svar.

Vi har haft ut mycket gott av förbundet. Allt har inte alltid varit bra, men vi tror att om vi ger förbundet rätt förutsättningar kan samarbetet till och med utvecklas ytterligare. Argumentationen från Samstyret att vi inte kan påverka det som sker i förbundets regi stämmer inte. Sölvesborgs kommun beställer precis vilken städning vi vill ha – precis vilken mat vi vill ha och hur och när de ska serveras. Det blir en prislapp på det vi beställer och hittills har vi fått ut mycket och hög kvalitet på det som levererats. Vi kan också bestämma hur mycket och vilken IT-support vi vill ha. Lönefunktionen har reformerats och efter det är det nästan 100 procent rätt levererade löner. Gymnasiet kan vi påverka genom den politiska nämnd som styr den verksamheten.

Detta är en insändare i Kristianstadsbladet. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
quote
Minskar antalet elever på gymnasiet blir det färre program som erbjuds och då tappar vi troligen också elever från Sölvesborg

Alla verksamheterna ser stora risker med fördyringar när man delar upp verksamheten på två kommuner istället och för gymnasiet är det så att cirka 40 procent av eleverna kommer från Bromölla och det är så bland annat. för att vårt gymnasium får tillgång till att träffa och samverka med eleverna på högstadierna i Bromölla – så kallad. framtidsboost. Får vi göra det i framtiden? Minskar antalet elever på gymnasiet blir det färre program som erbjuds och då tappar vi troligen också elever från Sölvesborg. Det är ett stort ansvar som vilar på Samstyret för att reda ut ett sådant scenario.

I statens utredningar om hur kommunerna skall klara service och välfärd, framgår det tydligt att en kommun bör ha cirka 30 000 invånare för att kunna göra detta effektivt och med rätt kompetens. Alternativet till att slå samman kommuner är samverkan i olika former. Och vad gör Samstyret då? Avslutar ett i många stycken fungerande samarbete.

quote
Vi är övertygade om att hade vi breddat det politiska inflytandet och tagit vara på den kompetens som finns i förbundet, så hade det varit en betydligt bättre lösning

Det finns en rapport från revisorerna med intervjuer av politikerna i Sölvesborg och Bromölla. Av någon märklig anledning är denna inte med i utredningsmaterialet? Där framgår det tydligt att de flesta är ganska nöjda med verksamheterna, men missnöjda med styrningen som är begränsad till kommunalråden.

Vänsterpartiet har föreslagit att kommunstyrelserna i Sölvesborg och Bromölla skulle haft årliga gemensamma träffar med frågan; Vad vill vi med vårt kommunalförbund? Vi är övertygade om att hade vi breddat det politiska inflytandet och tagit vara på den kompetens som finns i förbundet, så hade det varit en betydligt bättre lösning för såväl Bromölla som Sölvesborg.

Willy Söderdahl (V)

Rebecca Wald (V)

Sölvesborg

Läs mer

Sport

Ifö/Bromölla vidare i cupen efter storseger

Vann med 8–1 mot Emmaboda.

Kristianstad

Avrådan från bad i Åhus – ovanlig förhöjning av bakterier

Beskedet kommer mitt under badsäsongen.

Live

Just nu: Mjällby tappade ledningen – förlorade mot Djurgården

Bladetsporten liverapporterade från matchen.

Debatt

”Hatsidan vill åsamka Fenix och pappa så mycket skada som möjligt”

”Om en lögn upprepas tillräckligt ofta blir den en sanning”.

Bromölla

Brott: Försökte våldta äldre kvinna

Slog ned henne och slet i kläderna.

Coronavirus

Corona: Nytt dödsfall på boende

Kommunen presenterar nya siffror.