Är Region Skåne verkligen på rätt väg?

Replik på ”Region Skåne på rätt väg framåt” 11 januari
Debatt • Publicerad 16 januari 2014

Birgitta Södertun (KD) och Gilbert Tribo (FP) beskriver i entusiastiska ordalag det faktum att regionen fyllt femton år. Sedan påstår man fräckt att verksamheten går framåt.

Sanningen är att det positiva ekonomiska utfallet på ynka 20 miljoner beror på en återbetalning av AFA försäkringsavgifter på 380 miljoner och att vårdproduktionen dragits ner och att 1 000 av vårdpersonalen har lämnat sjukvården.

Södertun och Tribo menar också att den skånska sjukvården utvecklats, när den i verkligheten gått bakåt. I Socialstyrelsens mätningar av hur landstingen klarar sjukvårdsuppdragen har Region Skåne fallit till sista plats. Från 12:e plats 2011, till 18:e plats 2012 och nu på 21:a och sista plats år 2013.

Sedan den regerande femklövern tog makten 2006 har de ofinansierade pensionsskulderna ökat till hisnande 30 miljarder.

Tycker verkligen Birgitta Södertun och Gilbert Tribo att Region Skåne är på rätt väg? Är det inte så att det är genomskinlig propaganda som regionråden sprider?

Lisa Kronnoje@kristianstadsbladet.se
Ingvar Thorell Ängelholm
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.