Är Sjöstedts V demokratiskt?

När Vänsterpartiet nu går in i en ny fas av sin utveckling finns det skäl att fråga hur V ställer sig till demokrati i Sverige och i världen. Med demokrati menar jag i det här sammanhanget fria och anonyma val inom definierade valperioder.
Debatt • Publicerad 16 januari 2012

Under valrörelsen 2010 ägnade sig en del vänsterpartister, även en del förtroendevalda, åt att störa framför allt SD:s möten. Det var kanske framför allt dessa odemokratiska metoder som förde in SD i riksdagen. Det dröjde länge innan Lars Ohly (V) halvhjärtat tog avstånd från de här metoderna.

De frågor jag gärna vill få svar på från Vänsterpartiets nya ledning är:

1. Kommer medlemmar och förtroendevalda i V att störa sina motståndares politiska möten vid valet 2014?

2. Även om V har en demokratisk policy 2014, kan det tänkas att en del medlemmar och förtroendevalda ännu en gång kommer att ägna sig åt odemokratiska aktiviteter. Kommer sådana att bli föremål för disciplinära åtgärder? Vilka?

För att Vänsterpartiets nya ledning inte ska frestas att slira på kopplingen i frågan om demokrati ställer jag en testfråga: Är USA, Storbritannien, Tyskland, Japan och Israel demokratier?

Om någon av dessa stater av V inte anses vara en demokrati, så ber jag om ett utförligt motiverat svar.

Det är viktigt att vi socialdemokrater får klart för oss vilken sorts demokrati V förespråkar.

INTERNAL INTERNAL
Bo Norberg (S), rondellen.net
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.