Arbetsmiljön inom Region Skåne

På många sjukhus och vårdcentraler runtom i Skåne, vittnas det om att städningen och arbetsvillkoren kraftigt försämrats de senaste åren.
Debatt • Publicerad 12 april 2014
På många sjukhus och vårdcentraler runtom i Skåne, vittnas det om att städningen och arbetsvillkoren har försämrats.
På många sjukhus och vårdcentraler runtom i Skåne, vittnas det om att städningen och arbetsvillkoren har försämrats.Foto: Foto: Bertil Ericson / SCANPIX

Mycket av detta beror på att lokalvårdarna ålagts att städa allt större ytor på kortare tid – en effektivisering om man frågor de styrande i femklövern. Ovanstående förändringar innebär naturligtvis att lokalvårdarna, i många fall, tvingas att göra avkall på kvalitén för att hinna med, vilket i sin tur då leder till sämre arbetsmiljö för både patienter och anställda.

Självklart måste städningen hålla en hög standard och det är definitivt inte hållbart i längden att hela tiden försöka hålla ner kostnaderna – det måste väl ändå vara människor som ska stå i fokus?

Städningen inom Region Skåne är i dag, till stora delar, offentligt upphandlad och det är betydligt mer komplicerat att integrera städningen i verksamheten under dessa förhållanden. Här finns ju också incitament hos de privata vårdbolagen att tjäna på pengar att ”effektivisera” städningen – vilket inte bör vara det primära målet. Syftet får väl ändå inte enbart vara att tjäna pengar? I det långa loppet resulterar dagens förda politik i att sjukskrivningarna inom just ovanstående grupp har ökat de senaste åren och givetvis påverkas patienternas hälsa också negativt. Detta kan väl ändå inte vara samhällsekonomiskt hållbart?

Vi socialdemokrater vill mot bakgrund av ovanstående att städningen inom Region Skåne ska utföras i Region Skånes egen regi, då det blir enklare att fokusera på själva uppdraget.

Vidare vill vi socialdemokrater anställa fler människor inom ovanstående verksamheter för att komma tillrätta med den, i många fall, bristfälliga arbetsmiljö som i dag existerar på många sjukhus och vårdcentraler runtom i Skåne.

Det handlar om människor.

Taner Caliskan och Louise Cronholm
Fredrik Winberg (S), Ersättare Fastighets – och servicenämnden, Niklas Karlsson (S), 2:e vice ordförande Fastighets – och servicenämnden
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.