Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Astmapatienter behöver kunna hitta vård lättare

Varför är det så svårt att hitta certifierade astma-allergi-KOL-mottagningar i Skåne när modellen lyfts fram som en förebild för resten av Sverige?
Var tionde svensk har astma och det är en av våra stora folksjukdomar.
Var tionde svensk har astma och det är en av våra stora folksjukdomar.
Foto: FREDRIK SANDBERG / TT
Detta är en opinionstext i Kristianstadsbladet. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.

Sedan 2014 har Region Skåne arbetat med certifiering av primärvårdcentraler för att kvalitetssäkra behandlingen för personer som har astma, allergi och KOL. Konceptet har varit så lyckat att det sedan förra året fungerar som en modell för resten av Sverige.

Men samtidigt har vi som lever med astma, allergi eller KOL i Skåne mycket svårt att hitta de certifierade mottagningarna. Sedan förra året finns inte möjligheten att finna dem genom 1177.se. När det nu är ett så lyckat koncept borde väl Region Skåne arbeta för att fler vårdcentraler ska ha certifierade mottagningar och att de ska vara lätta att hitta?

När vi söker efter vårdcentraler i Skåne hittar vi 189 stycken på 1177.se. När vi sedan söker efter vårdcentraler med astma-, allergi-, KOL-mottagning får vi upp 181 mottagningar. Det är ju en fantastisk siffra. Men för 2021 är det enbart 53 vårdcentraler som har en certifierad astma-, allergi-och KOL-mottagning. För att se vilka de är behöver vi leta upp sidan för Kunskapscentrum allergi, astma och KOL (KAAK) på Region Skånes vårdgivarwebb. Hur ska jag som patient veta det?

"Vi uppmanar därför Region Skåne att arbeta mer aktivt för att certifiera fler mottagningar på vårdcentraler och för att de åter ska vara sökbara på 1177.se."

Var tionde svensk har astma och det är en av våra stora folksjukdomar. När Världshälsoorganisationen WHO instiftade internationella astmadagen, som i år infaller den 5 maj, var det för att väcka uppmärksamhet och sprida kunskap om astma över hela världen.

Just kunskap tillsammans med egenvård är otroligt viktig för att den som har astma ska kunna leva ett gott liv. Många har lindriga symptom, men för en del kan astman vara livshotande.

Den som har astma behöver veta hur den bör sköta sin behandling, vad som bidrar till att man mår bättre och vad som försämrar sjukdomen. För att få bästa resultat bör behandlingen vara individuell, förebyggande och fungera som ett samspel mellan sjukvårdspersonalen och patienten.

Det är precis så de certifierade astma-, allergi- och KOL-mottagningarna arbetar. Därför borde mottagningarna vara fler och självklart vara lätta att hitta för den som söker vård.

Vi uppmanar därför Region Skåne att arbeta mer aktivt för att certifiera fler mottagningar på vårdcentraler och för att de åter ska vara sökbara på 1177.se. På så vis kan vi fortsätta vara ett gott föredöme för övriga Sverige.

Astma- och Allergiförbundets arbetsgrupp för allergivårdsfrågor i Södra sjukvårdsområdet

Pernilla Alm-Ramberg, Skåne

Gisela Petersson, Skåne

Eskil Hedberg, Blekinge

Anna Tinnert, Blekinge

Cecilia Tingstedt, Kronoberg

Bertil Orrby, ledamot i Astma- och Allergiförbundets förbundsstyrelse

Här hittar du mer information:

Sveriges regioner samverkar inom Nationellt system för kunskapsstyrning hälso- och sjukvård för att leverera en mer kunskapsbaserad, jämlik och resurseffektiv vård av hög kvalitet. Som undergrupper finns flera olika nationella programområden, NPO. I NPO lung- och allergisjukdomar ingår astma, KOL, luftvägsallergi, matallergi och obstruktiv sömnapné.

https://kunskapsstyrningvard.se/NPOlungallergi

Nationellt system för kunskapsstyrning hälso- och sjukvård har tagit fram råd om certifieringen för implementering i hela Sverige:

https://kunskapsstyrningvard.se/download/18.385f2267172e515fcc612a36/1593769269822/Certifiering-mottagning-astma-kol-allergi-2020-06-10.pdf

KAAK och certifieringen i Skåne:

https://vardgivare.skane.se/kompetens-utveckling/sakkunniggrupper/kaak/#141306

Läs mer