Annons

Återuppta inventeringen av skyddsvärda nyckelbiotoper

Carolin Dahlman missförstår hur Skogsvårdslagen fungerar och vad nyckelbiotoper är och anklagar helt felaktigt Skogsstyrelsen för att ”inskränka äganderätten”, skriver Naturskyddsföreningen i svar på ledaren ”Stoppa statens skogsaktivister” (28/3).
Nyckelbiotoper • Publicerad 6 april 2020
Detta är en opinionstext i Kristianstadsbladet. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Lerjevallen.
Lerjevallen.Foto: Fredrik Jalhed

I Skogsvårdslagens första paragraf står det: ”Skogen är en nationell tillgång och en förnybar resurs som ska skötas så att den uthålligt ger en god avkastning samtidigt som den biologiska mångfalden behålls”. Det finns alltså två jämställda mål: ett produktionsmål och ett miljömål.

Nyckelbiotoper är områden som är extra viktiga för hotade arter i skogen. Skogsstyrelsen har tidigare inventerat och pekat ut nyckelbiotoper. Eftersom nyckelbiotoperna oftast är små bör de i regel kunna ingå i de frivilliga avsättningar av skyddad skog som markägarna gör för att få sin skog certifierad för ett hållbart skogsbruk. De flesta konsumenter och företag som vidareförädlar träet vill köpa miljöcertifierat virke, därför är det lättare att sälja certifierat virke och man får bättre betalt. Det är alltså inte Skogsstyrelsen som hindrar avverkningen, utan det är vi konsumenter som inte vill köpa varor från ett icke hållbart skogsbruk som inte tar naturvårdshänsyn.

”Givetvis bör markägare som har stora områden skyddsvärd skog kunna kompenseras för detta, och det är bra om politikerna beviljar pengar till detta eller att staten (Sveaskog) byter till sig den skyddsvärda skogen.”
Annons

I vissa fall har markägaren kunnat få ersättning från staten genom att skriva naturvårdsavtal eller genom att marken blivit skyddad som reservat. Men när M/KD -budgeten dramatiskt skar ner på den statliga naturvårdens ekonomi, fanns nästan inga pengar kvar till att skydda skog. Följden av detta blev tyvärr också att Skogsstyrelsen slutade att inventera nyckelbiotoper.

Givetvis bör markägare som har stora områden skyddsvärd skog kunna kompenseras för detta, och det är bra om politikerna beviljar pengar till detta eller att staten (Sveaskog) byter till sig den skyddsvärda skogen. Men framförallt bör inventeringen av skyddsvärda nyckelbiotoper återupptas, så att så mycket biologisk mångfald som möjligt kan bevaras till framtiden.

Christer Neideman

Naturskyddsföreningen i Kristianstad Bromölla

Carolin Dahlman, politisk redaktör Kristianstadsbladet, svarar

Som kring så mycket finns motstridiga intressen. En del värnar extra mycket om rödlistade arter, andra om samhällsekonomin. En del anser att staten ska ha rättigheter som står över markägarnas, andra värnar om äganderätten.

Skogsstyrelsen är väl medveten om de frivilliga överenskommelser kring avverkning som finns och vad myndighetens beslut får för konsekvenser. Man kan låtsas ovetande och oskyldig, men i praktiken vet man att den som får sin mark registrerad som nyckelbiotop förlorar på det.

Annons
Annons
Annons
Annons