Avloppsslam på åkermark är vidrigt

Svar till Tommy Danielsson Förvaltningschef Miljö och Hälsa och Roland Offrell Ordförande Tekniska nämnden.
Debatt • Publicerad 26 januari 2014

Miljöskandal. Om man tänker till det minsta lilla borde det väl stå klart för var och en att användning av avloppsslam på åkermark är vidrigt.

Vill någon av er ta hem ett lass med slam och låta era barn och barnbarn odla primörer såsom Morötter, Rädisor eller nypotatis i denna koncentrerade kemikalie cocktail?

De flesta andra länder förbjuder användning av avloppsslam på åkermark och det är väl något som Sverige borde ta efter.

Det faktum att det inte är tillåtet att sprida slammet på betesmark och viss grödor talar sitt tydliga språk, det är helt enkelt skadligt.

Man skall inte ha en övertro på vad som kommer uppifrån utan att tänka själv, det visar historien med många skräckexempel.

Sverige är snart nog det enda landet där man får använda Mobiltelefon under bilkörning.

Vi i Kristianstadsbygdens Framtid kommer aldrig att medverka till förgiftning av åkermark för generationer framöver och kräver ett totalförbud.

Jag tror inte affärsidén om att säja Välling till barnföräldrar med etiketten " Garanterat odlad på Avloppsslam" hade blivit en storsäljare.

Vi får i oss tillräckligt med skadliga ämnen utan att medvetet förgifta våra jordar för generationer framöver.

Maria Sällberg
Ulf Gilderstam Ordförande Kristianstadsbygdens Framtid.
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.