Banken får inte nedvärdera sina kunder

Sveriges bästa bank heter det. Vi är dock många som gärna vänder på hela begreppet och säger: Sveriges sämsta.
Debatt • Publicerad 29 augusti 2014

En viktig institution som en bank får inte nedvärdera kunderna till den grad att man bara har öppet ett par dagar i veckan mellan 11.00 och 13.00. Alla arbetande kunder som slutar jobbet 16.00 måste ta sig till stan eller byta bank. Det finns banker som har normalöppet – även på landet, i varje fall vissa dagar till 18.00.

En gång i tiden, i slutet på 30-talet, hette banken här i Degeberga Gärds och Albo härads sparbank. Som femåring bjöds barn på en bankbok med imponerande stämplar, namnteckningar och klistermärken. Insatt på boken var en hel femma, som på den tiden mätt i dagens valuta skulle innebära i alla fall en 50-lapp. Banken var öppen varje vardag mellan 09.00 och 15.00.

Vi är många som tror att öppethållandet kommer att minska, och till slut måste vi åka till stan. Detta hände ju en period för busstrafiken, man valde bort småorter för att resandeantalet minskade (för att bussarna gick på tider när ingen hade möjlighet att resa).

För ett år sedan lovade mig en ny kvinna på ”vår” bank i Degeberga att: Nu är allt som vanligt igen, jag blir fast anställd här.

Ett par månader senare var hon omplacerad på någon mera central plats.

När jag tog över färghandeln efter far, var han noga med att pränta i mig: Kom ihåg: ”Kunden är chef i butiken”.

Tänk på det i banken, både före och efter 15.00. Kom tillbaka som tidigare.

Gnäll inte om att det är dyrt. Ni skryter ju med de vinster som banken gör varje kvartal.

Mikael Hallqvist
Arne Castell, Kulturgubbe
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.