Annons

Bankernas utsugning av medborgarna

Återigen läser vi och ser i nyheterna om att förra året, 2022 blev svenskarna av med 5,8 miljarder till den organiserade brottsligheten genom bank-id.
Brottslighet • Publicerad 13 maj 2023
Detta är en opinionstext i Kristianstadsbladet. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Äldre luras att logga in med bank-id och så töms deras livsbesparingar på några sekunder, skriver Erik Bergström.
Äldre luras att logga in med bank-id och så töms deras livsbesparingar på några sekunder, skriver Erik Bergström.Foto: Henrik Montgomery/TT

Skrupelfria idioter som ringer upp, mestadels äldre och förmår dem att logga in, så att deras livsbesparingar töms på några sekunder eller någon minut.

Hur i hela världen kan det ens vara möjligt i banksystemet, att det går att flytta 100 tusentals kronor, bara så där…?

Annons

Som vanligt skyller bankerna ifrån sig, säger att det är individen som är ansvarig för sin inloggning med bank-id.

Varför finns det inte en enkel spärr, som säger att till exempel ett maxbelopp får överföras per dygn.

Jag som vanlig bankkund, kan, när jag vill ta ut pengar, bara ta ut max, jag tror att det är 15 000 kronor i veckan från bankomaten.

Varför finns det inte ett liknande system, när det gäller att flytta pengar, när du väl är inne på dina konton.

Som det är nu, så kan bedragaren, hejdlöst göra vad han vill, när han väl har tillgång till kontona.

”Det måste till ett paradigmskifte hos bankerna så att deras eget bank-id förbättras och försvårar för banditerna att komma över dina pengar.”

Gång på gång får vi höra att bankerna skyller ifrån sig och likt strutsen gömmer huvudet i sanden. Och samtidigt gör de fyra storbankerna multimiljardvinster på skillnaden mellan in- och utlåningsräntorna. Och vem får betala? Jo, vi vanliga hederliga knegare som sliter för att vardagen ska gå ihop, nu när världen har blivit allt oroligare.

Nej och åter nej, det måste hända nånting, för att försvåra för bedragare att så enkelt komma över främst de äldres pengar.

Som exempel, så har jag själv en app, som talar om, när det ringer, att detta samtal är troligtvis en ”scammer” eller berdrägerisamtal.

Bankerna silar mygg (oss) och sväljer kamelerna (idioterna) när de tillåter eländet.

Det måste till ett paradigmskifte hos bankerna så att deras eget bank-id förbättras och försvårar för banditerna att komma över dina pengar.

Annons

Som exempel, kan jag nämna en händelse, som hände mig själv för 20 år sedan. Jag skulle ta ut en något större summa pengar på banken. Den snorkiga anställde frågade vad jag skulle ha pengarna till. Semester, sa jag, Du har väl kort, sa den snorkige…

Ta hand om dina pengar och lägg dem i madrassen. Eller som Hasse Alfredsson sa : För säkerhets skull låser jag in madrassen på banken…

Erik Bergström, Stoby

Annons
Annons
Annons
Annons