Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Barn drabbas hårt när föräldrar hamnar i spelmissbruk

Spelproblematik hänger ofta ihop med psykiska eller sociala problem. Det kan vara omständigheter som leder till spelproblem, förvärrar spelandet eller gör det svårare att ta sig ur sitt spelande. Hälso- och sjukvården har en lång tradition av att arbeta med frågor som rör exempelvis alkohol och tobak men inte lika omfattande gällande spel.
Spelberoende är ett växande samhällsproblem och drabbar ofta barnen, menar insändarskribenterna.
Spelberoende är ett växande samhällsproblem och drabbar ofta barnen, menar insändarskribenterna.
Foto: Anders Wiklund/ TT
Detta är en insändare i Kristianstadsbladet. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.

Det är av en anledningarna till att Region Skånes samverkan med Spelberoendes förening Malmö är så viktig och att föreningens goda arbete når ut i hela Skåne.

Spelberoende drabbar såväl individen som spelar som deras anhöriga. Inte minst påverkas alla de barn som växer upp i den miljön. Det finns idag 82 000 barn i Sverige som lever med minst en förälder som har ett spelberoende. Dessa barn växer upp i en familj med en mycket tuff ekonomisk situation. Det drabbar barnen hårt och kan leda till att de mår väldigt dåligt.

För barnen kan det leda till stor stress att mamma eller pappa spelar för mycket. Kan vi bo kvar eller måste vi flytta? Ofta tar barnen på sig ett stort ansvar och skuld över att ens förälder inte mår bra. Kanske spelar mamma för att jag bråkar ibland eller inte är tillräckligt duktig i skolan? Vad händer med mina föräldrar om jag berättar min hemlighet för någon vuxen i skolan?

Det är inte bara vuxna som spelar om pengar. Enligt Region Skånes folkhälsoenkät som nästan 28000 barn och unga i Skåne svarat på så har tre av tio pojkar i årskurs nio spelat om pengar under det senaste året. Det kan jämföras med färre än var tjugonde flicka. Andelen med problematiskt spelande är betydligt högre bland både pojkar och flickor i Skåne jämfört med riket.

För nästan 10 år sedan inleddes en samverkan mellan Region Skåne och Spelberoendes förening Malmö då ett av målen var att föreningen skulle bli länsövergripande. Under åren har vår samverkan stärkts och vår ambition är att teckna ett Idéburet Offentligt Partnerskap. Det innebär en mer långsiktig samverkan som jämbördiga parter i arbetet med denna gemensamma samhällsutmaning.

Det är en seger att spelberoende nu skrivs in i Socialtjänstlagen. Vi kommer fortsätta verka för att stärka föreningens arbete med att sprida kunskap runt om i Skåne. Det goda arbetet måste fortsätta, med såväl individen som anhöriga. Vi behöver sätta ljus på alla de barn som växer upp i utsatta familjer. Vi hoppas även kunna hitta sätt att nå unga som själva befinner sig i riskzonen. Vi vill uppmärksamma och lyfta frågor kring spel, att fler ska våga prata om spelberoende och söka hjälp i ett tidigare skede.

Den som menar allvar med sitt arbete för att stärka den psykiska hälsan, främja livskvalitet och öka den jämlika hälsan i Skåne måste också ta spelproblematik på allvar. Detta är ett arbete vi måste göra tillsammans, vi i Region Skåne och idéburen sektor med de skånska kommunerna. Det är bara tillsammans vi kan skapa en god och jämlik hälsa i Skåne.

Ida Nilsson (MP)

ordförande Folkhälsoberedningen Region Skåne

Kim Grahn

ordförande Spelberoendes Förening Malmö

Madeleine Tügel

rådgivare Spelberoendes Förening Malmö

Läs mer