GDPR Illustration

Ta del av vår integritetspolicy

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat vår integritetspolicy så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Barn har rätt att få kalla en plats hemma

Sedan 1 januari i år är barnkonventionen lag i Sverige. Vi har därmed tagit ställning för att barns bästa är viktigt, nödvändigt och en självklarhet. Enligt barnkonventionen artikel 27 har alla barn i vårt land rätt till en skälig levnadsstandard som kan tillgodose barnets ”fysiska och psykiska, andliga, moraliska och sociala utveckling”, skriver tre skånska företrädare för Rädda Barnen.
Barnens bästa • Publicerad 27 juni 2020
Detta är en opinionstext i Kristianstadsbladet. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Vi ser att vräkningar drabbar redan mycket sårbara grupper, barn till ensamstående föräldrar med små ekonomiska resurser.
Vi ser att vräkningar drabbar redan mycket sårbara grupper, barn till ensamstående föräldrar med små ekonomiska resurser.Foto: Henrik Montgomery/TT

Det är statens uppgift och ansvar att hjälpa familjer och vårdnadshavare som inte har möjlighet att säkerställa dessa behov. I ett land där barnkonventionen är lag bör alla beslut som involverar barn alltid luta sig mot barnets bästa, så även bostadsfrågan. Men i Sverige 2020 ser det inte ut så. Upp emot 15 000 barn lever i hemlöshet i Sverige i dag. Och vi vet att mörkertalet är stort.

För barn som lever utan permanent bostad, spelar orsaken till hemlösheten mindre roll – konsekvenserna är de samma. Ständiga flyttar innebär långa och svåra resvägar till förskola/skola, myndigheter och vårdcentraler. Otrygga boendelösningar och upprepade flyttar ger ofta kortare eller längre avbrott i skolgången. Det leder till försämrade studieresultat och att barnets psykosociala utveckling begränsas. Andra negativa konsekvenser är extrem trångboddhet, svårigheter att bibehålla vänskapsrelationer och upprätthålla viktiga fritidsaktiviteter. Barns röster vittnar om att de mår dåligt, känner stor oro, att de har svårt att sova och koncentrera sig.

Kronofogden presenterade den 18 mars statistik över vräkningar som berört barn under 2019. Antalet barn som berördes av vräkning under förra året har ökat från 448 till 467 barn. Vi ser att vräkningar drabbar redan mycket sårbara grupper, barn till ensamstående föräldrar med små ekonomiska resurser.

Sverige är i starten av implementering och prövning av barnkonventionen som lag. Rädda Barnen ser detta som en god möjlighet för Sveriges regering och kommuner att sätta en hög och modig ambition för att förverkliga allas barns rätt till en trygg bostad. Att stoppa vräkningar av barnfamiljer som en första åtgärd vore logiskt.

Lisbeth Lindeberg

ordförande Rädda Barnen distrikt Malmö

Bertil Åhnberg

ordförande Rädda Barnen distrikt Skåne /

Marianne Lundquist Öhrn

ordförande Rädda Barnen lokalföreningen i Kristianstad

Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kristianstadsbladet och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.