GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Barns rätt till båda sina föräldrar

Nu i juletid, och annars också för den delen, låt barnen slippa vara ett verktyg eller vapen i frustrationen över att livet inte är som ni hoppades det skulle bli och nu vill ni ta ut det över den andra föräldern. Det skriver Mårten Bergman, ordförande Pappa-barn Kristianstad, och Jörgen Eriksson, medieansvarig Pappa-barn Kristianstad.
Debatt • Publicerad 10 december 2011
En familj firar jul.akiv: stefan nilsson
En familj firar jul.akiv: stefan nilsson
Foto: 

Låt barn få vara barn och träffa sina föräldrar, mor- och farföräldrar, kusiner och släktingar utan att behöva välja sida för att få uppleva lugn och ro i sin tillvaro. Barn behöver inte leva i press från föräldrar med ständiga lockelser som presenter för att visa glädje när de kommer.

Barn behöver heller inte höra hur roligt de andra ska ha och vad de ska hitta på när barnet är hos den andra föräldern. Ett barn har rätt till båda sina föräldrar utan att behöva välja sida.

Nu i juletid, och annars också för den delen, låt dem slippa vara ett verktyg eller vapen i frustrationen över att livet inte är som ni hoppades det skulle bli och nu villni ta ut det över den andra föräldern. Ett barn ska få uppleva sin mänskliga rättighet att själv få välja vad den vill tycka om sina föräldrar och hur ofta och när den vill träffa dem.

Lämna barnen ifred för det avskyvärda tillvägagångssätt som ofta används för att vilja skada den andra föräldern psykiskt. Denna psykiska misshandel av den andra föräldern är också en psykisk misshandel av barnet.

Alla former av våld i nära relationer måste stävjas. Även psykisk misshandel av barn som tvingas att välja att hata en förälder, mor- eller farförälder, för att den ena föräldern inte kan klara av att efter separationen finns inte samma kontrollerande tillvaro som innan utan man har sina egna liv och umgängeskretsar oberoende av varandra.

Alla föräldrar, snälla, låt barnen ha en lugn jul utan bråk och stridigheter som inte berör barnen utan bara de vuxna.

Använd inte barnen som vapen bara för att ni inte har kontrollen över den andra förälderns liv längre. Rannsaka er själva och fråga er, vad hade jag gjort i omvänd situation?

Hade jag varit lika omtänksam om barnet som mitt ex? Hade jag använt allt jag hade kunnat för att hävda min rätt att förstöra ett barns liv bara för att jag vill få som jag vill?

Svaret är nej! Ingen förälder har rätten att förvägra ett barn sina föräldrar, mor- eller farföräldrar. Även dessa har skyldigheter och rättigheter när det gäller barnbarnen.

Ett barn har rätt till sitt ursprung och att få leva i trygghet och kärlek, och inte som oftast få leva som en soppåse och behöva utstå idiotiska saker i sitt liv på grund av ena föräldern.

Dessa upplevelser som barn, formar hur det beter sig som vuxen och kan mycket väl leda till svårigheter att lita på folk och framtidsmöjligheterna för ett hållbart förhållande undanröjs genom förälderns ovilja att hålla överrenskommelser, bristen på ärlighet, ständiga falska anklagelser och intrigskapande.

Barnet lär sig ofta att det är okej att ljuga, baktala och förvanska till sin fördel i denna uppväxtmiljö som skapas av föräldern.

Ofta påverkas skolgången negativt av att barnet lever i en ständig tvekamp mellan föräldrarna, när det i stället hade varit till barnets fördel med samarbetande och kompletterande föräldrar då en förälder aldrig ensam kommer att vara fullkomlig.

Låt denna jul vara början på en nydaning av barnens rätt till båda sina föräldrar utan att behöva välja. Oavsett vad så älskar alltid en förälder sina barn och det kan inte den andra föräldern ta bort hur mycket den än vill det.

Årets julklapp vore om politikerna gör barnkonventionen till lag.

INTERNAL INTERNAL
Mårten Bergman, Jörgen Eriksson
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.