Bättre nytta av spanska än av franska

Debatt Artikeln publicerades
Foto: JESSICA GOW / TT

Några kommunombud för Lärarnas Riksförbund i Kristianstad ondgör sig, här på Debatt, över att franska språket ska fasas ut från skolorna i Kristianstads kommun.

Det är ofta smärtsamt för dem som har ett yrke som inte längre efterfrågas. Historien saknar inte exempel; tunnbindare, hålkortsoperatör, radiotelegrafist och nu fransklärare i Kristianstad.

Redan i mitten på 1990-talet önskade 30 procent av dem som skulle börja högstadiet på Degebergaskolan att läsa spanska. Skolan saknade spansklärare och anställde heller ingen. Elevernas, kundernas, önskemål struntade man i. Med sådant handlande skapas opinion för friskolor. BUN-ordföranden då, sitter i regeringen nu.

Vilka främmande språk som bäst gynnar nutidens elever, vore förmätet av mig att ha åsikt om. Att välja franska för att ”en av kommunens största arbetsgivare är franskägd”, som ombuden skriver, är till att ha snäv horisont. Det är troligen inget krav att vara fransktalande vid en anställning på The Absolut Company i Åhus. Som framgår har de själva övergivit franska språket, både på skyltning och på sina produkter, till förmån för engelska.

Även utanför Åhus, minskar franskan i betydelse. EU i Bryssel och FN i New York har engelska som arbetsspråk. Den som vill ut och resa har större nytta av att kunna spanska, som är ett större språk än franskan.

Åke Nyholm

Everöd