”Bevara biblioteken inför framtiden”

Den alltmer synliga golvytan samt glesare hyllor på biblioteket i Kristianstad vittnar om på tryckta alster. Att ta betalt för vissa tjänster och inse kan vara ett sätt att bevara biblioteken inför framtiden, skriver Lena Tholin.
Debatt • Publicerad 9 januari 2014
Borde det inte vara en självklarhet att införa kostnader för e–böcker, frågar sig debattskribenten.
Borde det inte vara en självklarhet att införa kostnader för e–böcker, frågar sig debattskribenten.Foto: Foto: JONAS EKSTRÖMER / TT

Förändring kan ibland vara nödvändig för att följa med tiden och dess utveckling. Det har inte heller undgått biblioteket i Kristianstad och det pågår alltjämt. Den alltmer synliga golvytan samt glesare hyllor vittnar om minskande tillgång på tryckta alster. Vid förändring och utveckling är det viktigt att hänsyn tas både när det gäller de trogna besökarnas som de nya och framtida besökarnas behov samt önskemål.

I veckan läste jag i tidningen om att bibliotekens sparkrav har medfört att de måste dra in på ett antal tidningar och tidskrifter. Det sägs bero till viss del på den ökade utlåningen av e-böcker som visat sig ha kostat mycket för biblioteken. Genom att minska antalet titlar kan biblioteket spara runt 100 000 kronor årligen stod det i samma artikel.

Att biblioteken kämpar med sin budget förstår jag, men att göra fel besparingar anser jag är huvudlöst. Exempelvis, för bara några år sedan tog man betalt fem kronor för varje bokbeställning som gjordes och som man skickade en bekräftelse på via e-post eller sms när den blev aktuell för avhämtning. Den kostnaden har man tagit bort! Varför? Banker, försäkringsbolag, post, affärer har mig veterligen hittills inte tagit bort självklara intäkter, så varför plockar biblioteken bort en sådan?

Och varför tar man inte betalt för e-böckerna? Det kostar däremot 15 kronor per vecka att låna dvd-filmer. Borde det inte vara en självklarhet att införa kostnader för e-böcker? Jag tror att de flesta som lånar dessa böcker skulle betala en viss lånesumma i stället för att behöva köpa en dyr e-bok, som man oftast bara läser en gång. Genom att räkna på vad e-böcker kostar borde biblioteken enas om en skälig utlåningsavgift.

Likaså undrar jag varför förseningsavgifter och hyrkostnader för dvd-filmer inte drivs in snabbare. Det kan gå år innan de betalas. Även tämligen små avgifter kan ge klirr kassan när de väl kommer in. Här borde biblioteken agera mer affärsmässigt.

Eftersom jag är en flitig besökare av biblioteken sedan barnsben och uppskattar det som erbjuds här, vill jag gärna se att de finns kvar i framtiden också. Att ta betalt för vissa tjänster och inse faktiska kostnader förutom att ta vara på nya idéer och lösningar kan vara ett sätt att bevara biblioteken inför framtiden.

Mikael Hallqvist
Lena Tholin
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.