Bevara franskan i Kristianstads skolor

Debatt Artikeln publicerades

Från och med hösten 2018 kommer inga nya elever erbjudas franska i Kristianstads kommunala skolor - det är någonting som låter häpnadsväckande men är tyvärr sant.

Var tionde elev får nu inte möjlighet att läsa det språk de önskar. Franska, diplomatspråket och EU språket anser den styrande S-L-C majoriteten inte tillräcklig viktigt för att kunna erbjuda elever som vill eller kan tänka sig studera det.

Den styrande S-L-C-majoriteten har accepterat detta beslut. Ordförande i Barn och Utbildningsnämnden, Ulrika Tollgren, har allt möjlighet att återkalla delegationen från tjänstemännen och ta det till politisk prövning i nämnden med det vägrar hon.

Det är förvånande att ledande företrädare i kommunen acceptera detta eftersom Anders Tell, tidigare ordförande i nämnden, värnar om kultur och språkfrågor och Pierre Månsson, Liberalerna, som nog är det mest Europavänliga partiet inte ser ett problem i att nu franska uteblir ur kursprogrammet!

Varför detta beslut? Schematekniskt svårt sägs det, en prioritering av pengar hörs också men ingen vidare utredning har gjort kring detta hur man kan lösa detta. Kan man använda sig av fjärrundervisning, bussar elever och så vidare? Pengamässigt handlar det om en besparing på 3 miljoner per år. Det är en mindre summa sätt till det mervärde det skapar för kommunens elever!

Eleverna i Kristianstad förtjänar bättre, alla dessa som hade tänkt att läsa världsspråket franska får nu inte denna möjlighet! Språkutveckling är en vital del av elevernas utveckling och att göra dessa begränsningar är ett snabbt, ogenomtänkt och förödande beslut.

Jag hoppas den styrande majoriteten omgående omprövar sitt beslut att låta tjänstemännen besluta om detta och tar sitt politiska ansvar för språkundervisningen i Kristianstad Skolor!

Alexander Harrison (KD)

ersättare Barn-och utbildningsnämnden